Tillbaka. Snart är This is Alby tillbaka ”för att med ljus och pumpande högtalare förvandla torget till Botkyrkas egna Coachella”. Lamix är årets headliner. Foto: This is Alby/Luger

Här är årets artister på Albys festival

Snart är det dags för This is Alby - musikfestivalen av unga för unga. – Det vi gör förändrar hur folk ser på Alby. Vi har haft Sveriges största artister hos oss. De är inte rädda för att komma hit, så därför borde ingen vara det, säger projektledaren Hendelis Ishak.

  • Publicerad 13:41, 10 aug 2018

Projektledare. Hendelis Ishak. Foto: Privat

Nästa helg är Albys egen musikfestival tillbaka.

– Jag är mest stolt över produktionsgruppen – ett gäng ungdomar har samlats och kämpat på sin fritid – och vår värdegrund som bygger på kärlek, respekt och yttrandefrihet, säger projektledaren.

De flesta i produktionsgruppen har gått i skolan tillsammans i Alby och har arrangerat festivalen tillsammans sedan den startade för fem år sedan. I år har de också fått mer ansvar.

– Vi ville ha mer mandat och det har vi fått. Vi må vara unga men vi kan göra vuxnas jobb om vi bara får en push, säger hon och tillägger att hon hoppas att deras arbete även ska inspirera andra ungdomar.

När de planerat festivalen har de tre värdegrundsorden ständigt varit närvarande.

– Om någon artist är fördomsfull i någon text tar vi upp det i gruppen. Vi tycker att man borde få svära i låtar, men inte mot någon grupp. Vi har till exempel inte med artister som skriker fuck aina, utan har valt artister som också står för kärlek och respekt.

Det är extra viktigt med tanke på att det de senaste åren rapporterats om flera incidenter under festivaler, menar Hendelis Ishak.

– Vi har tänkt jättemycket på säkerheten i år, säger hon och skickar med en uppmaning till besökarna:

– Ifall du hamnar i bråk, gå till en vuxen. VI kommer ha flera vuxna man kan prata med om det händer något, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Till årets festival har de valt en blandning av nationella och lokala artister – etablerade och up and commings.

– Vi har stor musikhistoria i Botkyrka så vi har många att välja på. Vi vill att musiken på fesivalen ska vara hajp, så det känns bra i kroppen när man hör det.

Reggaefestivalen växer och flyttar till slottsmiljö

Norra Botkyrka tar plats på Way Out West

This is Alby

Plats: Alby torg.

Tid: Lördag 25 augusti, klockan 18.00 till 23.00.

På scen: Lamix, Ibbe, AJ och Sheko, LAS, Ambra, Bishat, Penda, DJ Linda Jordan.

Tidigare år: Linda Pira, Kumba, Kaliffa, Ison & Fille och Jireel tidigare delat scen med nykomlingar från Botkyrka och Stockholm.

Mer information: Hela festivalprogrammet kommer på This is Albys Facebook, Instagram och hemsida nästa vecka.

Visa merVisa mindre

Foto: This is Alby

Fler festivaler i Botkyrka i augusti

Lördag 11 augusti Drakfestival
Basant Mela är ett årligt evenemang som anordnas av Pakistanska cricket och kulturföreningen i samarbete med Botkryka kommun. Det blir uppträdandne från artister från Pakistan, mat från det pakistanska köket, drakflygning och barnunderhållning.
Tid: 14.00 till 20.00
Plats: Brunnavägen 6, Norsborg

Fredag 17 augusti En kärlek Botkyrka
Årets artister på reggaefestivalen En kärlek Botkyrka är Kaliffa, Partiet, Tony Babatunde, P-Danjelsa, Hanouneh, Marx Gallo & Hilltown Syndicate, Loverdee Plus, Sara Nazarai, Solid Foundation, Topaz Sound. Under festivalen kommer även representanter från Ortens verkligehet, NoBo, Kommunal, Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet finnas på plats med informationstält.
Tid: 16.00 till 00.00
Plats: Hågelbyparken

Söndag 19 augusti Barnens Festival
Duon Zillah & Totte uppträder på scenen, det blir även bland annat sagovandring, sångstund, käpphästuppvisning och ponnyridning.
Tid: 11.00 till 16.00
Plats: Hågelbyparken

Lördag 25 augusti Ha-No Street festival
Syftet med festivalen är idrottsaktiviteter och att lyfta fram ro och glädje hos botkyrkabor genom dans, musik och tävlingar. Genom evenemanget vill arrangörerna också öka valdeltagandet i kommunen. Alla politiska partier i Botkyrka kommun har bjudits in. Evenemanget består av två delar: Klockan 11.00 till 14.00 är fokus på friidrott och klockan 15.00 till 18.00 kommer det att vara mingel, dans, zumba och musik. För barn finns det aktiviteter som hoppborg, ansiktsmålning, hennamålning, pyssel med mera.
Tid: 11.00 till 18.00
Plats: Brunna cricketplan

Lördag 25 augusti Eidfestival
Eidfestivalen är ett öppet evenemang där föreningarna erbjuder dans, musik, poesi, barnaktiviteter, tävlingar, gör det själv aktiviteter, hennamålning och mycket mer. I anslutning till festivalen finns marknad där du kan köpa mat, kläder och hantverk från olika delar av världen.
Tid: 11.00 till 22.00
Plats: Alby sporthall

Söndag 26 augusti Vi är Botkyrka
Botkyrkas sommar avslutas traditionsenligt med en festival i Hågelbyparken. Fika och mingla, se artieter och delat i olika aktiviteter. Fler än trettio föreningar och andra aktörer från kultur- och idrottslivet i Botkyrka tar plats i parken.
Tid: 12.00 till 16.00
Plats: Hågelbyparken

Visa merVisa mindre