PRISAS. Årets stipendiater. Från vänster Linn Jansson, Vilmer Åberg Larsson, Ellen Andersson och Jade Cropper. Foto: Leif Oldenburg

Här är årets kulturstipendiater

En operasolist, en basist, en dansare och en designer. Så ser den kvartett ut som tilldelas Solna stads kulturstipendier 2019.

  • Publicerad 01:15, 20 maj 2019

SÅNG. Linn Jansson framförde "Sången till månen" Foto: Leif Oldenburg

Den formella överlämningen av blommor, diplom och stipendiepengar sker i Hagaparken på nationaldagen, men precis som förra året presenterades de fyra stipendiaterna vid ett mindre mingel i Kulturskolans nya lokaler.

Maja Magnusson Kraft, kulturstrateg i Solna stad och en av jurymedlemmarna, var imponerad av årets nominerade.

– Varje ansökan har varit som att öppna en present, sa hon.

Det är inte ofta en designer har funnits med bland stipendiaterna, men i år gick utmärkelsen i kategorin vuxna över 21 år till Jade Cropper från Ulriksdal.

”På kort tid har hon gjort sig ett namn i svensk design och mode”, motiverade juryn.

Jade Cropper studerar på Beckmans designhögskola och har sytt kläder åt bland Åsa Jinder och Molly Sandén.

– Det är fantastiskt att få släppa fram sin kreativitet och skapa saker, säger hon.

Funkig basist

Basisten Ellen Andersson från Bergshamra fick kulturstipendiet i kategorin unga. ”Hon går sin egen väg. En förebild med stor potential”, ansåg juryn.

– I skolan blir det mycket jazz men hemma blir det mer funkigt, typ James Brown, berättade Ellen.

I kategorin barn 8–15 år valde juryn dansaren Vilmer Åberg Larsson. Han går i Råsundaskolan och fyller snart 13 år men har enligt juryn ”redan skaffat sig ett eget uttryck”

Solna stads Krausstipendium delas ut till unga talanger inom klassisk musik. Årets stipendiat är Linn Jansson, 17, från Frösunda. Hon går på Nordiska Musikgymnasiet i Liljeholmen och avslutade presentationen av stipendiater med att framföra ”Sången till månen” av Antonin Dvorák.

– Att sjunga opera är min absoluta dröm. Man måste känna med hjärtat för att göra musiken rättvisa. Det är det handlar om, att bli ett med musiken, sa hon under minglet efter presentationen.

Kulturstipendierna

Solna stads kulturstipendier har delats ut sedan 1960-talet.

Sedan 2018 är stipendiet uppdelat i tre ålderskategorier: barn 8–15 år (5 000 kr), unga 16–21 år (15 000 kr) och vuxna över 21 år (20 000 kr).

Krausstipendiet (15 000 kr) delas ut till unga talanger inom klassisk musik till minne av Johan Martin Krauss (1756-1792). Det sistnämnda stipendiet kan sökas av alla som bor i Stockholms län.

TAL. Vilmer Åberg Larsson får några valda ord från kulturnämndens ordförande Peter Edholm. Foto: Leif Oldenburg

Stockholm Direkt