Nya bostäder gillar de flesta – så länge de byggs på rätt ställe. Samma sak går att säga om nya museer. Bilden till vänster är en illustration över framtida Årstafältet. Den till höger är en bild från en demonstration mot Nobel Center på Blasieholmen. Foto: White arkitekter / Andreas Jennische

Här är årets största byggbråk

Modulhus, bussterminal, bostäder och skolor. I Stockholm är nya byggen lika med protester. Vi har listat några av de största byggfajterna som pågått under året – och som lär pågå ett tag till.

  • Publicerad 11:30, 23 dec 2016

Det finns många fler konflikter kring nya byggen i Stockholm än dem vi listat här. Men långt i från alla har gjort samma avtryck i debatten om det växande Stockholm.

"Det är för nära barnen på Sundbyskolan. Klart man ska ta hand om dem, men det här är inte en bra plats. Fast hade de slagit upp det någon annanstans hade andra klagat. Det är som det är" säger en pappa anonymt om modulhusen i mars. Foto: Sofia White

Modulhusen 

Inga byggplaner har genererat bråk och protester i samma grad som modulhusen. Det som skulle bli en snabb åtgärd för att kunna ge plats åt människor som flytt från krig och elände… blev inte det. I Sundby – en av de platser som staden först pekade ut – ledde planerna till flera arga medborgarmöten. Stockholms stad strök senare planerna på modulhus i Sundby.

Också i Beckomberga mötte modulhusprojektet hårt motstånd från grannar. Planerna överklagades och en dom i Göteborg gjorde att alla planerade modulhus lades på is.

Länsstyrelsen har nu sagt ja till modulhus i Beckomberga men motståndare har gjort klart att de kommer att överklaga igen – till mark- och miljödomstolen.

To be continued...

Demonstranter mot Nobel Center utanför Stadshuset i april. Foto: Andreas Jennische

Nobel Center 

Inför mötet i april då kommunfullmäktige godkände detaljplanen för Nobelstiftelsens och Stockholms stads gyllene bygge på Blasieholmen samlades flera hundra upprörda stockholmare utanför Stadshuset för att protestera.

Bygget leder till förfulning och vanställer en kulturhistoriskt viktig plats, anser demonstranterna som är särskilt arga för att tullhuset från 1876 ska rivas. Trots politikernas ja (S, M och C bildade majoritet) har protesterna fortsatt och planerna överklagats.

I slutet av november avslog Förvaltningsrätten en ansökan om laglighetsprövning av KF-beslutet och inom kort väntas ett besked från länsstyrelsen gällande överklagan av detaljplanen. Beskedet kan komma att överklagas. Mycket kan hända än.

Det närmar sig ett avgörande om bussterminalen i Katarinaberget. Kanske. Foto: Link Arkitektur

Slussens nya bussterminal

Staden går vidare med planen på att bygga en bussterminal under Katarinavägen och Mosebacke. En sista granskning har gjorts och i januari väntas kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet om bygget. Sedan rivningen av Slussen satt igång på allvar är det nu bussterminalen som bevarare koncentrerar sig på att stoppa.

Fastighetsägarna på Mariaberget har lovat att överklaga allt som har med bygget i berget att göra.
 
 

Nya Tellus Tower. Två torn, ytterligare två lägre hus och en överdäckning av Telefonplans tunnelbana. Foto: Wingårdhs arkitekter/SSM Fastigheter

Tellus Tower

Minns ni hur förre finansborgarrådet Sten Nordin (M) för några år sedan höll presskonferens och berättade om den pampiga planen som innebar ett 240 meter högt hus med mestadels små lägenheter vid Telefonplan.

Drömmen om en Empire Sten Building varade dock inte – för Försvarsmakten kom plötsligt in i matchen och dömde ut placeringen av säkerhetsskäl.

I januari 2016 återuppstår hela projektet som ett tvillingtorn – ovanpå tunnelbanestation Telefonplan. Något större bråk har planen inte genererat men stadsbyggnadsintresserade stockholmare tvistar om sannolikheten att bygget blir av.
 
 

Del av nya parken på Årstafältet. Foto: Illustration White arkitekter

Årstafältet 

Nej till bostäder, ja till landskapspark. Så sa Nätverket Årstafältet och överklagade 1 000 nya bostäder till mark- och miljödomstolen i augusti. Nätverkets drag innebär att hela jättelika projektet – 6 000 bostäder, en grundskola, flera förskolor, idrottshall med mera – nu är satt på paus och försenas i minst ett år.

– Hade det inte överklagats hade vi kunnat utföra markarbeten under våren och påbörja byggandet av de första bostäderna nu i höst. Nu kommer det att bli tidigast nästa höst istället, sa Helena Lombrink, kommunikatör för projektet Årstafältet till StockholmDirekt i augusti.

– Vi står fast vid att landskapsparken, som beslutades för sexton år sedan och finns med i gällande detaljplan för fältet, ska anläggas. Den skulle ha stått klar i år, sa Birgitta Adolfsson, talesperson för Nätverket Årstafältet samma månad.

Den gamla brandstationen ska bli en skola med plats för 900 elever och 150 bostadsrätter. Det kommer att bli flera nya byggnader på tomten. Foto: Direktpress

Skolan vid sjön Trekanten

Ett förslag på en ny stor skola + en stadsdel med akut brist på skolplatser = glädje bland stockholmare i närheten. Nej så enkel är ingen byggekvation i Stockholm.

Förslaget att bygga en ny skola med plats för 900 elever intill sjön Trekanten presenterades i mars 2013 och satte fart på protesterna direkt. ”Vansinne!” ”Kortslutning!” ”Chockerande!” skrev Söderortsbor i kommentarsfälten och i november samma år tågade 150 personer i fackeltåg längs sjön för att protestera mot ett skolbygge på en orörd plats nära vatten.

Staden har trots protester jobbat vidare med planerna men under hösten blev det helt stopp. Mark- och miljödomstolen gav inte staden tillstånd att bygga så nära vattnet och Högsta domstolen säger nej till en överprövning. Stadens hopp står nu till ett kontorskomplex i Midsommarkransen som i bästa fall kan byggas om till skola för 750 elever.
 
 

Anneli Telford, vd för Debaser är mycket kritisk till stadens hantering av Medborgarhusets hyresgäster. Debaser stänger, Göta Källare stänger och Bar 54 stänger när renoveringen sätter igång i januari. Fikri Yilmaz och restaurangchefen Emilio Redman hoppas att Bar 54 ska leva vidare i en ny lokal Foto: Debaser/Direktpress

Upprustningen av Medborgarhuset

Debaser Medis försvinner, Bar54 försvinner och Göta Källare försvinner när Medborgarhuset på Södermalm ska renoveras.

Dessutom stänger Forsgrenska badet under flera år. Inget av nämnda saker har fått stockholmare att studsa av glädje – även om renoveringen på vissa håll mötts av entusiasm.

Mest ilska har riktats mot staden för att renoveringen innebär att Debaser stänger även här (först var det vid Slussen) och att staden inte hittat en acceptabel ersättningslokal till den omhuldade live-klubben. Huset ska vara tomt i januari 2017.

Tar stans rockpublik blicken från mobiltelefonen och går dit och kedjar fast sig?

Gerd Joelsson, Barbro Skarström, Helene Gate, Ulf Andersson och Arne Lundgren tog skydd under taket utanför Liljeholmsbadet där en luciamanifestation ordnades för att rädda badet. Foto: Maja Brand

Liljeholmsbadet

Ena dagen bad och vattenlek som vanligt, andra dagen ”Stängt på grund av risk för säkerheten”. En inspektion av det flytande varmbadet visade att konstruktionen är så risig att badet kan vara bortom räddning. Södermalmsbor, pensionärer och simskolebarn har krävt att badet räddas men just ekar deras rop i tomhet. Fastighetskontoret har sagt att en renovering av badet kan vara omöjlig och att en nybyggnation skulle kosta hundratals miljoner kronor. Men det finns en strimma hopp för Liljeholmsbadets alla vänner. I början av nästa år ska kontorets utredning av badets framtid vara klar. Då avgörs om badet ska renoveras, säljas eller om det ska återuppstå i form av en kopia.

Området ovan i den vänstra bilden är fastigheten Redimar 8 och den undre Reidmar 7. Vill du se bilder på hur bebyggelsen kan komma att se ut - kolla bifogad länk i faktarutan längst ned på sidan.

Villatomter i Danderyd

En stor tomt i Djursholm gavs tidigare i år som gåva till kommunen med förutsättning att vara pensionärsboende. Men kommunen vill hellre sälja fastigheten och bygga lägenheter. Detta har fått närboende att ifrågasätta politikernas etiska kompass. Marken gavs ju bort för att ge pensionärsboenden!

– Om man som kommun ska ha någon slags etik så känns det här skumt, säger Karsten Husberg.

Ärendet är inte avgjort. Debatten lär blossa upp igen när kommunen presenterar en färdig byggplan.

Ny vision. Så här tycker planerarna att Nytorps gärde ska se ut för att bli en jämställd stadspark. Foto: Stockholms stadsbyggnadskontor/Tengbom och Tovatt architects and planners

Nytorps gärde och Hammarbyskogen

I juni 2015 kunder kunde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i majoriteten till slut enas kring förtätningen av Hammarbyhöjden och Björkhagen med 2 500 bostäder. Ett stort projekt som genererat både en ny kampsång (för bygget!) och starka protester.

Men! Programmet skulle kraftigt arbetas om för att passa de rödgröna bättre. Cecilia Obermüller (MP) lanserade en rejäl ”omknådning” och Nytorps gärde och Hammarbyskogen skulle fredas, hette det. Men när det omarbetade programmet presenterades tidigare i år hade antalet bostäder ökat till 2 700 och viss bebyggelse kommer att ske på gärdet och i skogen.

Sista ordet lär inte vara sagt.

Cykelbanan slutar med en trottoarkant och en stenmur. Foto: Michael Toll

Värtans nya cykelbana

Trafikverket, trafikkontoret och Fortum försökte bygga en cykelbana tillsammans. När den stod klar ledde den rakt in i en mur.
I dag är alla inblandade ense om en sak: Den nya cykelbanan i Hjorthagen blev inte så bra.
Enligt skisserna skulle den sluta ett 50-tal meter upp på Jägmästargatan för att därefter leda ut cyklister i blandtrafik. Och samma sak från andra hållet. Istället blev det stopp i den där muren.

En bättre lösning ska vara på väg, men med tanke på vilka som ska samarbete för att den ska komma på plats finns anledning till viss oro.
 

Niklas Hylands fönster kan byggas för. Taket på huset utanför planeras att höjas med 2, 5 meter för att möjliggöra bygget av nio nya lägenheter. Foto: Sacharias Källdén

Takfönstren på Åsögatan

Södermalmsbon Niklas Hyland får sina fönster i taklägenheten på Åsögatan förbyggda om fastighetsägaren intill gör den påbyggnad som är planerad. ”När jag öppnar fönstret, ska jag stirra in i en vägg? Det är inte okej”, säger Niklas Hyland som hoppas att stadsbyggnadskontoret ska gå med på en kompromiss för att åtminstone bespara honom lite ljus.

En strid som inte rör så många utomstående men som sätter frågan om vilka anspråk en stockholmare kan göra på sin närmiljö på sin spets.


 

Och här är två långvariga bråk som fått ett slut i år

Midsommarkransens brandstation. Efter nästan tio års kamp om utformning och innehåll (skola eller kulturhus?) är beslut nu fattat. Här ska det byggas en skola med plats för 900 elever och 150 bostadsrätter.

Hamamet på Södermalm. Förslaget att göra om Katarina västras skolas gamla gymnastiksal till ett turkiskt bad godkändes av Stockholms stad 2010. Efter år av stridigheter och ändrade planer är det nu nära byggstart. I höst kan Södermalms första hamam börja byggas.
 

Visa merVisa mindre