VINNARE. Flerbostadshus i kvarteret Konstnären i korsningen av Arvid Tydéns allé och Tecknarvägen.

Här är årets vackraste byggnad

Årets vinnare av Solna stadsmiljöpris är flerbostadshuset i kvarteret Konstnären i stadsdelen Ingenting. Det beslutade byggnadsnämnden vid sitt senaste möte.

  • Publicerad 14:37, 14 nov 2019

Flerbostadshuset består av fyra huskroppar med förskola och underbyggd parkeringsanläggning i två våningar. Byggnaden ligger i korsningen mellan Arvid Tydéns allé och Tecknarvägen i stadsdelen Ingenting, nära byggnadsminnet Statens bakteriologiska laboratorium. Arkitekt: Pörner + Pettersson AB

– Byggnaden är komponerad med en låg sockel i profilerad betong, en grovputsad högre sockel, våningar med slät puts samt längst upp en indragen våning, även den i slätputs. Huset ger en elegant och värdig inramning till den skyddade miljön kring Asplunds byggnadsminne, säger byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Övriga nominerade till stadsmiljöpriset var Grow Hotel i sydvästra Solna, ritat av 3XN Architects, och flerbostadshusen i kvarteret Jockeyn och Totalisatorn, vid Ulriksdals station, ritade av Engstrand & Speek.

Tre kämpar om Stadsmiljöpriset

Solna stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden.

Stockholm Direkt