Flygande start. Hannes från Hammarbyhöjden gör sig redo för att sparka igång en runda fotbollsgolf vid Söderbysjön. Foto: Claudio Britos

Här är banan som gör golfsporten lekande lätt

Nu kan du kicka fotboll eller svinga mot en innebandyboll – på golfklubben. Två av spelarna, Hannes och Leo, tycker nya golfäventyret i Nackareservatet är en fullträff: “Kan hålla på i timmar”.

  • Publicerad 15:56, 30 jun 2020

Du behöver inte vara skicklig för att spela. Det är bara att slå bollen

Golf behöver inte vara exklusivt, tvärtom. Det vill Björkhagens golfklubb i Nackareservatet visa med sin nya bana – ett golfäventyr öppet och gratis för alla.

Inte många meter från Söderbysjöns badare står en låda med golfklubbor och innebandybollar för den som vill testa den nio hål långa, lekfulla, bana.

– För att få en golfboll att lyfta och flyga krävs en viss kraft som barn inte klarar att generera och då är inte golf så kul. Men slår du en innebandyboll säger det bara “pang” och så flyger den precis som när proffsen slår på tv, säger Micke Madenteg på golfklubben.

Vill man hellre köra fotbollsgolf och sparka bollar ner i hålen går det också bra. Söderortsborna Hannes och Leo, som snart är 12 år, har testat och gillar båda varianterna.

– Det känns annorlunda och är roligare än vanlig golf. Lite vad som helst kan hända, säger Hannes.

Leo håller med.

Precision. Dags att rulla ner bollarna i hålet för Leo och Hannes. Foto: Claudio Britos

– Du behöver inte vara skicklig för att spela. Det är bara att slå bollen. Nu går vi för hole-in-ones. Vi kan hålla på i timmar, säger han.

Kan skapa nya golfspelare

Golfäventyret anlades redan förra året men då var det få som spelade, så i år har klubben fixat snygga flaggor, ställt ner alla prylar på banan och gjort det enkelt att ge sig ut på en runda, berättar Micke Madenteg.

Han hade först tänkt att golfäventyret skulle kosta en slant men när coronaviruset slog till, ändrade folks semesterplaner och stängde många av sommarens attraktioner beslutade klubben att låta alla spela fritt.

– Vi vill bara att folk ska ha roligt och förhoppningsvis märker några kids att det är kul med golf och vill gå med i klubben. Det här är ett lätt sätt att prova på sporten även för vuxna och äldre, säger Micke Madenteg.

Dessutom har golfklubben fått en mycket snyggare entré där insekter kan stortrivas, menar han.

– Innan var det högt illa skött gräs som skuggade ut alla rara blommor. Nu sköter vi det som en äng där vi gynnar blomsterfloran och den biologiska mångfalden. Det är en win-win.

Golfäventyr. Banan har nio hål stora som fotbollar. Foto: Claudio Britos

Så funkar golfäventyret

Golfäventyret ligger vid Söderbysjön i Nackareservatet, mellan badplatsen och golfhuset.

Det går att spela fotbollsgolf eller med golfklubba och innebandyboll.

Från utslagsmattan till hålet ska man ta sig med så få slag eller sparkar som möjligt.

Prylarna ligger i en sandlåda på banan.

Visa merVisa mindre