Full fart i konstnärsskapet. Foto: Hege Hellström

Här är barnen som får ställa ut på galleri

Galleri Freja bjöd in eleverna i klass 2B på Hammarbacksskolan till sina lokaler – för att barnen ska få ha vernissage och utställning där. Vallentuna Nyheter var med när eleverna spejsade loss bland sina konstverk med rymdtema.

  • Publicerad 09:37, 24 nov 2017

Det är full fart när klass 2 B i Hammarbacksskolan skapar tavlor. Det är en lite speciell lektion, eftersom tavlorna ska visas på galleri Freja.

– Det är kul och pirrigt att vi ska ställa ut. Men jag är jättenervös för att någon kommer att fnissa åt min tavla. Men jag är ingen riktig konstnär som min morfar, förklarar Tyra.

Klassläraren Ann-Kristin Heidmark berättar om materialet som finns.

– Tänk på att det är köpstopp på kommunen, ta inte mer färg än ni behöver. Men galleri Freja tyckte att det skulle nog glimma lite i rymden, så de köpte en guldfärg till er, säger Ann-Kristin till klassen.

"Kan önska sig saker"

Dags att kasta sig över färgerna. Elina väljer att måla jorden och solen bredvid varandra.

– Alla planeter är olika och det är jättespännande. Och när det faller stjärnor kan man önska sig saker. Om det har hjälpt när jag önskat? Nej, inte så jättebra, jag tror inte att den hörde mig, säger Elina.

– Jag ska måla solen. Den är väldigt stor och varm och det är coolt för den drar in allt i en omloppsbana.

Mateo väljer att avbilda en spiralgalax.

– Men det som varit mest spännande när vi lärt oss om rymden var den röda fläcken. Det är en storm på planeten Jupiter.

Ett av konstverken: Idas spiralgalax. Foto: Hege Hellström

För Hugo har rymdtemat varit roligt eftersom de skrivit en bok.

– Från big bang till slutet. Jag vill åka till rymden och gå på månen, förklarar han.

Läraren Ann-Kristin använder sig ofta av bild eller andra mer praktiska ämnen i samband med att hon undervisar teori.

– Det blir en ny infallsvinkel, de får lite djupare förståelse. När vi lärde oss geometri fick eleverna skapa i Kandinskijs anda, han använder mycket fält och lager på lager och cirklar, rektanglar och trianglar. Det blir lättare för eleverna att förstå begrepp som till exempel parallella linjer, som kan vara svåra.

På väggen i klassrummet hänger avbilder av Edvard Munchs verk Skriet. Eleverna är fotade med de karaktäristiska händerna mot kinderna och sedan har de målat bakgrund och klippt in sin egen bild.

– Jag bad dem titta på saker som återkom i Munchs konst och de såg massor, som att det brukar finnas män i höga hattar i bakgrunden.

Rymdtavlorna visas på galleri Freja den 2 och 3 december.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15