Kompost. Anna Rydne har en kompost inomhus, en så kallad bokashi, och en utomhus. Foto: Linda Gren

Här är bästa tipsen för ett klimatsmart hem

Är det möjligt för en fyrbarnsfamilj som bor i lägenhet mitt i stan att producera noll avfall? Det är frågan som Anna Rydne försöker ta reda på.

  • Publicerad 09:30, 23 dec 2017

Det började 2014 med att Anna Rydne läste en bok om kemikalier i badrumsartiklar och skönhetsprodukter. Snart började hon rensa i badrumsskåpen och ungefär samtidigt startade hon bloggen Annas kemtvätt.

– Det var som en sorts dokumentation och ett bra sätt att sprida de här idéerna, berättar hon när vi besöker henne i hemmet på Östermalm där Anna bor med sina fyra barn i åldrarna 2-10 år.

Yngst i hemmet är tvillingarna Ingrid och Bosse. Med deras ankomst följde snart dagliga sopberg av använda blöjor.

– Så jag testade tygblöjor och det fungerade över förväntan. Tidigare blev det så mycket sopor som man hela tiden måste ta hand om. Jag tyckte det var jättejobbigt och äckligt med soppåsar som stod vid dörren och luktade illa, förklarar hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själv tycker Anna inte att det hon gör är särskilt unikt eller krävande. Tvärtom kan hon även se tidsmässiga vinster med sin livsstil.
– Det är stor skillnad mot förr då jag var tvungen att gå ut med soporna hela tiden. Matresterna hamnar i komposten och det räcker att vi går till återvinningen varannan helg med ursköljda mjölkpaket.

Julen är antagligen den tid på året då vi producerar mest sopor. Anna Rydne föreslår därför att vi källsorterar extra bra under de kommande veckorna. Ett annat tips är att skippa omslagspappret.
– Vi har tygpåsar som vi stoppar ned paketen i. Det är jättetrevligt. Man kan även använda dukar eller andra tygstycken. Tidningspapper fungerar också för att ge mindre miljöavtryck.

Maten då?

– En sak du kan göra är att äta mindre kött. Du måste inte avstå helt, men du kanske kan dra ned på det. Vad gäller resterna som blir över kan du alltid frysa in. Annars är kompostering en bra idé om du har möjlighet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anna Rydne

Driver sedan 2014 bloggen Annas kemtvätt.

Bor med sina fyra barn i en lägenhet på Östermalm.

Arbetar som kommunikatör.

Har som mål att inte producera några sopor alls.

FEM TIPS FÖR ETT KLIMATSMART HEM

Ut med tampongerna
En vettig början är att se vilka engångsartiklar som kan ersättas. En bra sak för alla kvinnor är att använda menskopp istället för tamponger. Och fråga dig själv om du verkligen behöver så många olika skönhetsprodukter.
 
Handla second hand
Kanske är det känsligt att ge bort second hand vid jul. Men vad gäller de egna inköpen är det smart att se vad som finns på Blocket, Tradera eller hos den lokala stadsmissionen. Själv handlar jag mycket på Myrorna i Ropsten, de har allt.
 
Skippa plasten
Jag plastbantade tidigt och då rekommenderar jag att man först tittar på plasten som används i samband med matlagning. Framför allt stekspadar och liknande eftersom farliga kemikalier lösgörs när det blir varmt.
 
Tygpåsar och termos
Ha alltid ett antal tygpåsar i väskan och ta med egen påse när du handlar, vilket alltfler gör nu för tiden. Du kan också skippa plastpåsarna när du handlar grönsaker eller frukt i affären och ta med dig termos när du köper take away-kaffe. Då spar du mycket på miljön.
 
Matlåda
Ta med matlåda så slipper du riskera att maten blir gammal och möglig. Ett bra tips är att alltid ha en "pytt i panna-burk" i frysen som du kan fylla på allteftersom. Även om det bara är ett par korvbitar kan du lägga dem i burken och till slut har du en hel lunchlåda. Att äta upp mat är faktiskt bland det bästa man kan göra för miljön.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.