Här levererar kapten Richard Brunvik bröd till hotellbåtsägaren Agne Lind. Foto: Sacharias Källdén

Här är båten som levererar bröd till hemlösa

Coronaviruset som skapat mycket elände har även fungerat som en katalysator för medmänsklighet. I Stockholm går organisationer och föreningar ihop för att stötta hemlösa.

  • Publicerad 12:17, 5 maj 2020

– Alla kan hjälpa till på något sätt men ingen behöver vältra sig i ansträngning. Det är många som finns i kulisserna, som ett litet urverk, säger kaptenen Richard Brunvik som levererar bröd med sin taxibåt.

Varje dag plockas bröd upp från Hemköp på Rålambsvägen på Kungsholmen för att levereras till organisationer eller härbärgen. Det är ett initiativ som 2015 drogs igång av Helene Lundgren för att ge bröd till flyktingar på centralen. Behovet har sedan dess förändrats och i och med corona så har allt fler velat hjälpa till att lämna bröd till hemlösa.

– Vi turas om att hämta brödet. En kompis till Richard hämtar alltid på fredagar, en kille på härbärget hämtar på onsdagar, nu med corona har det också kommit några nya. Det är fantastiskt att det funkar, säger Helene Lundgren.

Från båt till båt

Idag har Richard och Helene fått med sig ett par kilo bröd och det är första gången som brödet levereras med båt till en annan båt. Från Hornsbergs strand till Gustaf af Klint på Södermälarstrand.

– Fick vi inte med några bullar idag? Attans, ja, det är olika från dag till dag, säger Helene när hon hoppar på taxibåten vid Fredhäll.

Framme vid Södermälarstrand öppnar hotellbåtsägaren Agne Lind upp den gamla entrén mot vattnet. Brödet kastas upp och Helene och Richard får sedan häva sig upp.

– Detta är jättekul, vi är verkligen tacksamma, säger Agne Lind när alla är inne i båten.

"Det är underbara människor"

Agne Lind öppnar vid den här tiden vanligtvis upp för turistsäsongen men när corona slog till och han insåg att han troligtvis skulle behöva hålla stängt valde han istället att ta emot ett annat klientel. De som inte har något hem får under en tid bo billigt eller gratis på båten genom sänkta priser från hotellbåten och ekonomisk stöttning av flera organisationer. Under natten har 32 av 37 rum fyllts upp varav 14 rum betalats av organisationen Vid din sida.

– Det är bara positivt. Det är underbara människor som kommit hit, jag har fått många nära vänner, säger Agne.

Han berättar att fler organisationer och föreningar levererat matvaror till gästerna på båten. AIK fotboll har börjat lämna matlådor två gånger i veckan, Vetekatten har kommit med bullar och förra veckan kom en privat kille in med ett tjog ravioliburkar och frukt.

– Häromdagen frågade en man om det var någon som behövde en stor jacka. Det är underbart att så många vill hjälpa. Jag blir helt rörd. Det är katastrof med corona såklart, men jag tror att det också kan leda till någonting bra, säger Agne.

Richard Brunvik kör överblivet bröd med sin taxibåt från Hornsbergs strand till hemlösa på hotellbåten Gustaf af Klint på Södermälarstrand. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Hotellbåtsägaren Agne Lind. Rumspriserna har sänkts i coronatider för att hemlösa ska kunna övernatta. Foto: Sacharias Källdén