14 bibliotek minskar tillfälligt på öppettiderna. Foto: Mostphotos

Här är biblioteken som tvingas minska öppettiderna

Nu är det klart vilka bibliotek som tvingas minska tillfälligt på öppettiderna.

  • Publicerad 15:11, 23 sep 2019

I förra veckan kunde StockholmDirekt berätta att ett femtontal bibliotek tillfälligt skulle få minskade öppettider.

Nu är det klart att det är 14 bibliotek där ändringar kommer att ske, se faktaruta. Det kan röra sig om alltifrån färre timmar vissa dagar till hela dagar som biblioteken stängs.

15 bibliotek kan tvingas ha mindre öppet

Den stora anledningen till de tillfälligt minskade öppettiderna är personalbrist, enligt stadsbibliotekarien Daniel Forsman.

Kulturförvaltningen måste i år anpassa sin kostym till en stramare budget. På biblioteken har man frågat om medarbetare vill sluta, till exempel med avgångsvederlag, vilket har resulterat i att 35 personer nu har lämnat sina tjänster och just nu görs därför en omorganisering. Därför har biblioteken nu personalbrist. Sparkravet gör också att biblioteken har begränsad möjlighet att ta in vikarier, enligt Forsman.

S rasar efter minskade öppettider på biblioteken

Den nya organisationen ska sjösättas i början av november. Hur öppettiderna ska bli då är inte helt bestämt i dagsläget.

Fotnot: I en tidigare version av texten uppgav vi att 16 bibliotek påverkades, enligt Stockholms stadsbiblioteks uppgifter. Dessa uppgifter har nu korrigerats till 14 bibliotek.

Dessa bibliotek får ändrade öppettider

Sköndal

Gubbängen

Aspudden

Gröndal

Husby

Stora Essingen

Sture

Hjorthagen

Östberga

Örby

Älvsjö

Luma

Årsta

Björkhagen

Visa merVisa mindre