Här trotsar tre personer SL:s förbud mot att klättra upp på Odenplans stationsbyggnad. Det nya höjda räcket var inte nog. Foto: Lars Kruse

Här är bilden SL inte vill se

Trots höjningen – här trotsar flera personer SL och klättrar upp på taket vid soltrappan. På SL tas nyheten emot med besvikelse, lite bestörtning och en gnutta uppgivenhet.

  • Publicerad 06:57, 8 maj 2018

Det var i slutet av april som staketet runt soltrappan på Odenplan äntligen togs bort och folket kunde ta plats för att lapa sol. Då var förhoppningen från SL att höjningen av taket med 30 centimeter skulle räcka som säkerhetsåtgärd och stoppa folk från att klättra upp på taket.

Äntligen: Soltrappan på Odenplan är öppen

Men nyligen tog Vi i Vasastan-läsaren Lars Kruse en bild på tre personer som trots allt klättrat upp på taket.

"Vem trodde att 30 cm höjning skulle räcka. Ska den byggas om nästa år igen?", skriver Lars Kruse i ett mejl till tidningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hos SL möts bilden först av stor förvåning, och sedan av besvikelse och en del uppgivenhet när de återkommer.

– Det var väldigt tråkigt att se. Samtidigt har vi gjort de åtgärder som vi har bedömt möjliga och tillräckliga för att visa att det inte är en plats där man ska vara. Det går aldrig att skydda sig helt och hållet, det finns många farliga tak och platser dit folk tar sig ändå, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Enligt honom är det första gången de hör talas om att personer har tagit sig upp på taket. Men någon ytterligare höjning av taket lär inte vara att vänta.

– Vi har gjort bedömningen att den höjningen ska vara en tydlig signal att här ska man inte upp. Det visar tydligt att det är en farlig plats. Samtidigt har man också ett personligt ansvar, det är svårt att hindra den som gett sig den på att ta sig upp. Men vi hoppas detta är en engångsföreteelse, säger Claes Keisu.

Historien om soltrappan – från början till slut

Överlämningsstrul. Soltrappan står klar 2015 men hålls stängd eftersom SL, som förvaltar stationsbyggnaden, inte formellt tagit över ansvaret för den från Trafikverket.

Säkerhetschocken. När SL väl tog över i augusti 2015 kom tjänstemännen på trafikförvaltningen på att trappan kunde vara en potentiell säkerhetsrisk. Man var rädd för att folk skulle kunna klättra upp på byggnadens tak.

Staketlösningen. 2016 görs en tillfällig lösning, ett provisoriskt staket på taket för 100 000 kronor, så trappan kan öppna.

Ny lösning. I år, 2018, monterades staketet ner och istället höjdes fasaden från 1,3 till 1,7 meter. Kostnad cirka 5 miljoner.

Försenat specialkakel. Som en sista motgång blev arbetet försent då specialkaklet från Tyskland blev försenat.

Nyöppningen. 24 april 2018. Trappan öppnas.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.