Le Febla. Konditorn Mette Wall på Brioche i Alvik antog utmaningen att skapa ett nytt bakverk som kan konkurrera med semlan. Fram kom Le Febla. Foto: Mathias Forslund

Här är Brommakonditorns egen variant på semla

Fettisdagen närmar sig med stormsteg och bara några dagar innan det efterlängtade datumet kom Alvikbageriet Brioche med en sprillans ny variant.

  • Publicerad 16:45, 28 feb 2019

Sedan vi klev in i det nya året har det diskuterats semlor och dess varianter. Man har talat om raw-boll semlan, semmelshaken, grötsemlan, cimlan och surströmmingsemlan. Och precis när man trodde att listan över 2000-talets varianter på just det här bakverket inte kunde bli längre så blev den det.

Det nya tillskottet är Le Febla, bakad och smakad av konditorn Mette Wall på Brioche i Alvik.

– Det är en twist på en semla kan man säga. Fast ändå inte. Det är min variant. Jag kallar den för "en längtan till sommaren", berättar hon.

Idén kom till efter att träningsprofilen Petra Månström och professorn Micael Dahlen, i sin podd Fy fan för februari, utmanade konditorier och bagerier att hitta på en ny utmanare till semlan. En utmaning Brioche och Mette Wall antog.

– Jag kom på idén till bakverket förra veckan, jag älskar sommaren mer än februari så jag ville göra något på det temat.

"En semla fast ändå inte"

Mettes Le Febla består av en botten på mandelmacaron med jordgubbsmarmelad och kardemumma samt en vispad vaniljpannacotta och frystorkade jordgubbar. Och som pricken över i:et och locket på semlan så finns där även ett tak gjort på ännu en mandelmacaron.

– Jag skickade ett smakprov till Michael och Petra i tisdags. Hittills har jag fått höra att den är väldigt fin, väldigt söt, väldigt god och att den påminner om jordgubbar och vaniljglass. Just namnet Febla var det Micael Dahlen som kom på.

Är den här ett alternativ för de personer som varken gillar originalbakverket eller de andra varianterna?

– Ja, det tror jag. Det här är ju en semla fast ändå inte. Le Febla är mer ett bakverk med anknytning till semlan och kan ses som ett alternativ, säger hon.

Mette Wall, konditor på Brioche i Alvik. Foto: Privat