Blackeberg. Björnsonsgatan är den gata i Bromma där flest p-böter delades ut förra året. Foto: Mikael Andersson

Här är Brommas mest lappade gator

51 012. Så många parkeringsböter delades ut i Västerort under 2018. En av de gator som fick flest gula lappar ligger i Blackeberg.

  • Publicerad 16:28, 6 feb 2019

Många som får parkeringsböter i Västerort får dem i Blackeberg. Det visar trafikkontorets statistik över de gator som fick flest parkeringsböter 2018. Men området är långt ifrån ensamt.

Allra flest lappar, 1007 stycken, delades ut på Isafjordsgatan i Kista. Även i fjol låg gatan i topp. På plats två och tre hittar vi i år Björnsonsgatan i Blackeberg med 728 lappar, samt Grimstagatan i Vällingby där 672 lappar delades ut.

Så mycket höjs p-böterna i Stockholm

Michael Maurin, boende i Blackeberg, tycker inte att det är så konstigt att just Björnsonsgatan är hårt drabbad.

– Det är mycket olika skyltar och det är väl så enkelt som att folk inte läser dem. Sedan byggs det mycket bostäder runt om i "ful-Bromma", men inga parkeringar. Nu har jag garageplats men förr kunde man ju få åka och leta i trettio minuter för att kunna parkera och det slutade ju med att man fick parkera i "fin-Bromma" i stället, säger han.

Nytt rekord

Totalt har det delats ut 51 012 gula lappar i Västerort under 2018. Det är inget som förvånar Blackebergsbon Lars Wengrud.

– Vad gäller Björnsonsgatan handlar det väl om att det är där lapplisorna tjänar mest pengar per meter. Vi brukar skoja lite och säga att det är den enda samhällsservicen som fungerar, säger han.

Malinda Flodman på trafikkontoret uppger att beror på hur många bilar som får plats på gatan.

– Det avgörande för om en gata blir mycket lappad är i första hand hur lång den är och hur många parkeringsplatser som finns längs den, säger hon.

Har man delat ut fler parkeringsböter sedan de nya parkeringsavgifterna infördes?

– Innan parkeringsavgifter infördes, exempelvis i Bromma, övervakade vi inte på samma sätt som vi gör när det är avgiftsbelagd parkering och det blir naturligtvis fler anmärkningar där det är avgiftsbelagt. Eftersom vi inte har haft avgiftsbelagd parkering så länge i Bromma, och att avgifterna togs bort på många av gatorna i december, är det svårt att hitta siffror som är intressanta att jämföra, säger Malinda.

Som StockholmDirekt tidigare kunnat berätta beräknade staden att dra in cirka 743 miljoner kronor på parkeringsavgifter under 2018. Men det blev mer än så. Intäkten från parkeringsavgifter från gatumark i Stockholm 2018 blev 805 miljoner exklusive moms. I Bromma landade årets siffror på ganska exakt 3 miljoner kronor exklusive moms.

"Det är mycket olika skyltar och det är väl så enkelt som att folk inte läser dem", säger Michael Maurin. Foto: Mikael Andersson

Lars Wengrud tror att mängden p-böter på Björnsonsgatan beror på att det är där parkeringsvakterna tjänar mest pengar per meter. Foto: Mikael Andersson

Böter. Intäkterna från parkeringsavgifter från gatumark i Bromma 2018 landade på 3 miljoner kronor. Foto: Mikael Andersson

Här är de tio mest lappade gatorna i Bromma

Björnsonsgatan: 728

Gustavslundsvägen: 388

Holbergsgatan: 363

Bergslagsvägen: 351

Stopvägen: 336

Tranebergsvägen: 325

Kanaans väg: 318

Drottningholmsvägen:302

Tunnlandsvägen:302

Blackebergsvägen: 300

Klädesvägen: 290

Här är de tio mest lappade gatorna i Västeort

Isafjordsgatan: 1007

Björnsonsgatan: 728

Grimstagatan: 672

Multrågatan: 602

Borgarfjordsgatan: 672

Astrakangatan: 584

Danmarksgatan: 578

Gulddragargränd: 512

Loviselundsvägen: 510

Aprikosgatan: 490