Leigh Neil och Jessica Larsson är i full färd med att slå in julklappar inför leverans. Foto: Hege Hellström

Här är Danderyds egen tomteverkstad

Julruschen har startat och just nu shoppas det för fullt på nätet inför julen. På onlinebutiken ABC Leksakers laget i Danderyd paketeras mängder av julklappar.

  • Publicerad 14:02, 11 dec 2017

Vagn efter vagn lastas med lådor fyllda med leksaker som ska levereras till Sveriges alla hörn. En varningstext är klistrad på varje paket. ”Varning! Kreativa leksaker på väg till lekfulla barn! Leksakerna kan framkalla en plötslig leklust även hos vuxna.” På ABC Leksaker i Danderyd märks det tydligt att julen nalkas.

– Just nu har vi mycket att göra, men efter många års erfarenhet är vi väl förberedda, säger ägaren Leigh Niel.

När Leigh fick barn och ville köpa leksaker tyckte hon att urvalet i Sverige vid den tiden var litet och därför köpte hon med sig leksaker från USA. Det utvecklades till att hon började importera leksaker och idag, drygt tio år senare, är det rena rama tomteverkstaden så här års.

Vid inslagningsstationen jobbar Jessica Larsson och Eva Rybicka. Alla leksaker slås in i silkespapper, men några ska även slås in med julklappspapper om kunden beställt det. På hyllan bredvid ligger dagens leveranser, bland annat två stora gosedjurs tigrar.

– Det är kanske någon med barnbarn som ska ge samma sak till båda, säger Leigh som tycker att det är kul att se vad folk väljer att köpa.

Klassiska leksaker

Lagerhyllorna är fyllda av brädspel, pyssel och dockor. Vad som blir årets leksak är svårt att veta tycker Leigh eftersom deras utbud inte är de leksaker som TV gör reklam för eller som lyfts fram i media.

– Vi säljer mer klassiska och tidlösa leksaker. Nästan inga leksaker som vi säljer har till exempel batterier, utan det är barnets fantasi som ska styra leken.

Vi sicksackar mellan staplar av spel och säckar med gosedjur. En gris som grymtar, en docka som badar och fiskar som simmar i en fontän - det är bara fantasin som sätter gränsen.

– Ibland fattar man inte varför vissa leksaker plötsligt blir populära, säger hon och plockar upp årets populära doldis - magnetdjur.

Hon får inspiration för vilka leksaker som ska köpas in genom att besöka leksaksmässor i Tyskland och USA, samt läsa vad olika leksaksexperter säger.

– En typ av leksak som är otroligt populär är de med svenska bokstäver, såsom pussel, klistermärken och magneter. Det finns inte på så många andra ställen eftersom å, ä och ö ofta saknas, säger Leigh Niel.

”Vill uppmuntra barn”

Flertalet hyllor är fyllda med olika slags dockor: plastiga, mjuka, små, stora och i olika hud- och ögonfärger.

– När jag köper in dockor från ett företag försöker jag alltid köpa in alla dockor de har, säger Leigh.

I ena hyllan står en docka som heter Lottie och Finn. Hon, han, hen finns i olika kläder som Leigh tycker är mer anpassade för barn. Där finns dockan som gillar hästar, som är fotograf, journalist, håller på med karate, är student eller arkeolog.

– Jag vill uppmuntra barn att göra och bli vem de vill.

Fram till omkring 18 december kommer Leigh och hennes kollegor ha fullt upp, sen vågar många inte beställa via nätet längre för att de är rädda att leveransen blir för sent.

– Men man kan också hämta sin leksak här om man har bråttom, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Osäker framtid för gratis simskola i Vallentuna

Nyheter Under hösten 2018 har Vallentunas sexåringar fått gratis simundervisning vid fyra tillfällen. I januari avslutas satsningen, men eleverna hade kunnat få fler träningstillfällen om inte simhallen...torsdag 17/1 16:48

Nu kan du åka skridskor på Rönningesjön

Nyheter Kommunen uppmanar till försiktighet Temperaturen har nått minusgrader och äntligen har en av sjöarna i Täby plogats av kommunen. Nu är det bara för skridskosugna att snöra på sig grillorna.torsdag 17/1 16:28