Här är de nya lagarna som börjar gälla 2019

Ny tv-skatt, karensavdrag och avgiftsfri tandvård. Det är några av de många nya lagar som träder i kraft under 2019. Här är lagförändringarna du behöver ha koll på i år.

  • Publicerad 07:00, 3 jan 2019

Under 2019 får Sverige ett flertal nya lagändringar Här är ett urval av dem.


Tv licens blir skatt 2019

Från och med nu försvinner tv-licensen och ersätts av en individuell public service-avgift. Som mest landar avgiften, som betalas som skatt, på 1300 kronor. Den tidigare licensen kostade som mest 2600 kronor för en familj med två vuxna.

Karensavdrag ersätter karensdag

Karensdagen försvinner och ersätts med ett karensavdrag som införs i sjukförsäkringen. Det här syftar till att åstadkomma ett mer rättvis avdrag i samband med sjukfrånvaro. Avdraget ska vara 20 procent av den genomsnittliga veckoinkomsten

Avgiftsfri tandvård

Tandvården ska bli gratis för alla upp till 23 år. Åldershöjningen görs då andelen unga vuxna med dålig ekonomi har ökat.

Mer matte och idrott

Elever som börjar årskurs 7 får ytterligare 105 timmar matematik under högstadiet. Samtidigt ökas idrott i grundskolan med 100 timmar.

Ökat skydd för transpersoner

Könsöverskridande identitet eller uttryck läggs till i bestämmelserna om hets mot folkgrupp. Det här innebär att hets mot folkgrupp även innefattar att hota eller diskriminera transpersoner.

Slut med elefanter på cirkus

En ändringen i djurskyddsförordningen gör att det numera är förbjudet att flytta runt och visa upp elefanter och sjölejon på cirkus.

Rökförbud utomhus

I sommar utvidgas rökförbudet till att gälla på bland annat uteserveringar, entréer, busshållplatser, tågperronger, idrottsanläggningar och lekplatser. Förbudet gäller även e-cigaretter och träder i kraft 1 juli 2019.

Omreglering av spelmarknaden

Spelbolag som agerar på den svenska spelmarknaden måste ha licens. Aktörer utan licens ska stängas ute. Spelföretag måste också göra det lättare för personer som använder deras tjänster att söka hjälp för spelmissbruk.

NYTT ÅR NYA LAGAR. En rad olika lagändringar träder i kraft under året. Foto: Mostphotos/Direktpress