Inte förvånade. Från vänster Marianne Bergqvist, Bengt Ödeqvist och Christna Ödeqvist är inte förvånade över att Moderaterna fick starkt stöd bland Spångaborna i förra valet.

Här är den blå ön i röda Västerort

I yttre Västerort röstade flest på den rödgrönrosa majoriteten i förra kommunvalet. Men i Spångas villakvarter ligger den borgerliga alliansen närmare till hands när de boende går till vallokalen.

  • Publicerad 16:45, 9 aug 2018

I yttre Västerort fick den rödgrönrosa majoriteten starkast stöd i kommunvalet 2014. I valkretsen Tensta C röstade hela 66,16 procent på Socialdemokraterna, jämfört med Moderaternas 6,26 procent.

Men om de boende i Spångas villakvarter hade fått bestämma hade istället den borgerliga alliansen suttit vid rodret i stadshuset. I valkretsen Flysta var det blåa stödet som allra starkast där Moderaterna fick 41,46 procent av rösterna, jämfört med Socialdemokraternas 15,03 procent. Undantagen i Spånga är valkretsarna Solhem Norra och Bromsten Mellersta där flest röstade rödgrönt.

Paret Bengt och Christina Ödeqvist som länge har bott i Tensta är inte förvånade över att så många i Spångas villakvarter röstar på just Moderaterna. Det är inte heller vännen Marianne Bergqvist som bor i Spånga centrum.

– Man röstar ju på det som är mest rätt för en själv. För tre val sen röstade jag på Socialdemokraterna men man kan ändra sig. Jag tycker att Socialdemokraterna har ändrat sin politik och därför röstar jag inte på dem nu, säger Bengt Ödeqvist.

Han säger att han kommer rösta likadant som han gjorde i valet 2014. Det tror även Marianne Bergqvist att hon kommer att göra. Hon och Christina Ödeqvist är överens om att de både går på känslan av hur det är i samhället och vad partierna säger i sina partiprogram när de bestämmer sig.

– Men jag vet inte om vi kommer att rösta på samma parti för det pratar vi inte om, haha, säger Marianne Bergqvist.

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt