Här är tre av de volontärer som kommer arbeta i Klara kyrka på julafton. Zahra Bazargani, Daniel Ali Senobra och Nanna Monir. Foto: Sacharias Källdén

Här är det öppet för alla på julafton

På julafton kommer Klara kyrka ordna julfirande med gröt och macka till behövande och ensamma. Stockholm Direkt snackade med folk som brukar komma förbi och volontärer.

  • Publicerad 20:00, 23 dec 2018

Klara kyrka i City brukar dela ut mat till 150 behövande varje vardagsmorgon och nu till jul bjuder kyrkan även på ett julfirande.

På själva julafton bjuder de in till ett enklare julfirande med underhållning och julmat för alla som vill. Firandet börjar klockan 12 med en julbön som sedan övergår till julfest med julmat och sedan avslutas firandet med klapputdelning.

En av alla som kommer vara på plats i kyrkan och fira julafton är Ricardo Hed. Han skojar om att han är 107 år gammal när han egentligen är 43. Sedan menar han allvar när han berättar att han gått från heroinist till personlig tränare.

– Från Plattan med nålar i armen till lovsångsledare som står och sjunger Pärleporten i kyrkan. Skulle aldrig trott det själv, säger Ricardo Hed som tidigare levde ett liv i kriminalitet präglat av våld, knark och allmän skit.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Och nu när han valt att leva ett mer sansat liv – har kyrkan blivit en central punkt.

Under kyrkans julfirande kommer ett tjugotal volontärer att medverka och många av dem är också ensamma under julen. En av volontärerna som brukar hjälpa till med matutdelningen under vardagarna är Zahra Bazargani och hon har hjälpt kyrkan i 18 års tid.

– Jag har jobbat i kyrkan varje jul och det känns bra att hjälpa till och göra folk glada, säger Zahra Bazargani, som kommer vara i kyrkan redan klockan nio på julafton för att fixa och rodda innan kyrkan slår upp portarna.

Kyrkans diakon Yvonne Kerygman berättar att det inte skulle finnas utrymme för den här verksamheten om det inte vore för volontärerna och de handlare, kaféer och restauranger som skänker maten. På önskelistan står alltid hygienartiklar, blöjor och mat i form av basvaror och konserver. Hon säger att det alltid är det som efterfrågas och går åt mest.

– Vi har många barnfamiljer som hör av sig till oss under julen. De står helt utblottade och har ingenting. Vi hoppas även på att få in lite leksaker eller liknande. Det vore fint att kunna avsluta julfirandet med julklappsutdelning till barnen, säger hon.

Här kan du som är ensam fira jul i Stockholm

Julafton i Klara kyrka
På julafton i Klara Kyrka på Norrmalm bjuds ett enklare julfirande med underhållning och julmat för alla som vill. Klockan 12.00 på julafton börjar firandet med julbön som sedan övergår till julfest som avslutas klockan 16.00.
Var: Klarabergsgatan 37

Tre dagars julfirande i gemenskap i Immanuelskyrkan
Under julafton, juldagen och annandag jul anordnar ett antal organisationer Jul i Gemenskap. Där de som lever i hemlöshet, ensamhet, fattigdom eller annan utsatthet få gemenskap under julen. Under alla tre dagar mellan 17.00- 21.00 finns mat, musik, julspel för upp till 500 gäster i Immanuelskyrkan.
Var: Kungstensgatan 17.

Birkagården har gemensam jul den 26 december
Den 26 december mellan 10.00-16.00 anordnar Birkagården ett gemensamt julfirande för främst de hemlösa men även de som är ensamma på Karlbergsvägen 86b. Här kan även den som vill vara med och hjälpa till som volontär eller bidra med mat till julbordet. Alla bidrag är välkomna och lämnas efter överenskommelse via mejl.
Var: Karlbergsvägen 86B.

Alternativ julafton på Kupan
Kupan bjuder in de som är hemlösa, ofrivilligt ensamma eller de som vill fira en alternativ jul till Mötesplats Kupan vid Skanstull på själva julafton. Det kommer bjudas på medmänsklig värme och julbuffé och god julstämning. Tiderna är 11.00-16.00 men en timme innan delar de ut varm dryck och pepparkakor utanför. Föranmälan krävs och det kostar 50 kronor – max 50 platser.
Var: Östgötagatan 67.

Julafton på Skansen: Fritt inträde till julottan
På juldagen är det fri entré till julottan som pågår mellan kl 07.00 och 07.45.
Vägen fram till Seglora kyrka är upplyst av hundratals marschaller och inne i kyrkan ska det råda julstämning. Efter ottan serveras julkaffe i Restauration Gubbhyllan. Klockan 10 öppnar Skansen som vanligt igen med vanliga entrépriser.
Var: Djurgårdsslätten 49-51.

Julafton för alla i Rågsveds Folkets Hus
På julafton är alla välkomna till Rågsveds julbord från 12.30-16.00. Det kommer serveras klassiskt julbord med många veganska och vegetarisk alternativ. Det är 37:e gången i rad som de dukar upp julbordet. Alla är välkomna och julbordet är gratis.
Var: Rågsvedstorget 11.

Julafton de som inte har råd i Norra Djurgårdsstaden
Även i år slår Irma Castaños upp sitt crêperie i Norra Djurgårdsstaden på julafton. Hon bjuder in de som inte har råd med egen julmiddag och klappar och även de som känner sig ensamma. Firanadet börjar klockan 15 med Kalle Anka.

– Förra året kom ungefär 60 personer. Både familjer, ensamma människor och hemlösa kom och fick lite klappar och mat, säger Irma Castaños som även flaggar lite för att få lite extra hjälp till årets julfirande. Så att maten och klapparna räcker till alla.

– Man behöver inte vara miljonär för att hjälpa människor det räcker med att göra det man kan, säger hon.
Var: Jaktgatan 3.

Julafton vid Skarpnäcks Kulturhus
Tillsammans med föreningen Demos bjuder Skarpnäcks kulturhus på mat och dans runt granen på själva julafton. Det kommer finnas en öppen scen där alla som vill får ställa sig och underhålla. Firandet börjar klockan 12 och avslutas lagom till Kalle Anka klockan 15.
Var: Skarpnäcks Allé 25.