Drömmer sig bort. "Sol ska man ha, det blir man glad av. Sånt här borde man ha lite överallt", säger Ingrid Olsson, som drömmer sig bort till Karlshamn i solrummet. Foto: Claudio Britos

Här är det skärgårdssommar året om

Vågskvalp, vajande vass och vind. Och en sol som värmer. Samtidigt som decembermörkret faller i resten av 127-området dröjer sig sommaren kvar i ett litet rum på Sätra vård- och omsorgsboende.

  • Publicerad 16:55, 5 dec 2018

Utanför faller en blandning av regn och snö, samtidigt som mörkret redan börjar lägga sig. Men i ett litet rum i Sätra stiger precis en sommarsol, samtidigt som en ljuv sommarbris smeker våra ansikten och får vassen att vagga.

– Här kan man sitta och drömma sig bort, säger Ingrid Olsson.

Hon är 77 år och har bott på Sätra vård- och omsorgsboende i 1,5 år. Hon minns inte riktigt att hon har varit i solrummet tidigare, men hon gillar det. Solglasögonen som finns till lån, de skippar hon. Hon är ju gammal Blekingebo.

– Det är precis som hemma i Karlshamn! Havet och stenarna där ser ut så, det är nästan så man vill hoppa i vattnet eller sitta och fiska med ett metspö. Och att höra vågorna – det är fantastiskt, säger hon och skrattar.

Mer hemma

Annelie Birath, enhetschef på boendet, har knappat in inställningarna "Björkö" och 25 grader på kontrollpanelen och tagit på sig solglasögon mot de starka sollamporna.

– Det finns andra solrum som är mer åt Mallorca-hållet. Men vi tog skärgården, för det är där de flesta av våra boende har varit. Det blir väldigt fina samtal här inne mellan personalen och de boende, de minns tillbaka hur de tjärade båtar eller badade på somrar, säger hon.

Solrummet är uppskattat av de boende, det är Annelie Birath säker på.

– Vi märker hur de gillar att sitta här och hur glada de är när de går härifrån. Och även om de kanske inte minns vad de gjort under dagen lever den känslan av att ha haft en bra dag kvar.

I våras öppnade ett aktivitetscenter för alla över 65 år i Skärholmen, Sätra, Vårberg och Bredäng på Sätra vård och omsorgsboende. Även de kan passa på att njuta av lite sommar mitt i vintern.

– Det är lite förvirrande att vara inomhus och solen lyser på en. Men det är skönt! Sol ska man ha, det blir man glad av, säger Ingrid Olsson.

Trivs. "Det är nästan så man vill ta ett bad", skojar Ingrid Olsson, som kan ha 25 grader och solljus året om. Foto: Claudio Britos