Insidan. Längst bort syns den kupolliknande delen av byggnaden där filmvisningar ska äga rum. Foto: Elding Oscarson

Här är Djurgårdens nya landmärke

Årsskiftet 2021/2022 räknar Tekniska museet med att öppna dörrarna till det som ska bli ett nytt landmärke för både Djurgården och staden.

  • Publicerad 11:20, 16 okt 2019

Byggnaden har fått namnet Wisdome, en mix av engelska orden "wisdom" och "dome", efter byggnadens kupolliknande form. Den nya upplevelsearenan ska placeras på baksidan av huvudentrén till Tekniska, en plats som i dag rymmer parkeringsplatser.

Redan till våren ska här börja byggas någonting betydligt mer iögonfallande, en satsning som Tekniska själva kallar ett nytt landmärke i Stockholm.

Djurgården ska få ny upplevelsearena

Stadsarkitekten Torleif Falk beskriver utbyggnaden, vars hela konstruktion ska byggas i trä, som väldigt vacker.

– Den tar plats men är samtidigt väldigt lågmäld. Det är ett fantastiskt hus med ett öga mot himlen, säger han och tillägger att det är en unik konstruktion både vad gäller arkitektur och innehåll.

"Unikt" är även ordet som beskriver Wisdomes innehåll, där svensk visualiseringsteknik spelar en huvudroll. Helt omsluten av projektioner ska besökarna som slår sig ned i domen enligt Tekniska museets egna beskrivning tas med på resor de aldrig varit i närheten av tidigare.

– Vi lever i en komplex värld och vi människor förstår saker genom att se. Det här lägger grund för en helt ny didaktik och pedagogik, menar Peter Skogh, museidirektör, som nämner Mars som ett tänkbart resmål.

Robotar lockade rekordpublik till Tekniska

Utsidan. Foto: Elding Oscarson

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) är lika entusiastisk.

– Vi står på kungliga Djurgården som har 15 miljoner besökare årligen. Det här kommer ytterligare stärka Stockholm som besöksmål och samtidigt få unga intresserade av teknik och innovation, säger han.

Kostnaden för byggnaden är 85 miljoner kronor, vilket finansieras av donationer från framför allt stiftelser. Den totala satsningen väntas landa på 145 miljoner kronor och kring årsskiftet 2021/2022 räknar Tekniska med att slå upp dörrarna till det nya museet.

Här inviger kungen nya bron på Djurgården

Förväntansfulla. Från vänster: Stadsarkitekten Torleif Falk, Peter Skogh, museidirektör och stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) på platsen där Wisdome ska byggas. Foto: Patrik Wirén

Wisdomeprojektet

Ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet.

Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.