Semestrar. Viktor Gyllbäcks föräldrar har sommarställe på Svartsö och han har varit på ön på somrarna sedan han var barn. Nu är han här med sin egen familj Leo och Elin Berggren. "Vi brukar äta lunch på krogen, bada i insjön Storträsket, cykla runt och äta glass i kaféet". Foto: Sigrid Malmgren

Här är "dolda" jätteön som är på frammarsch

Cirka två timmar bort med skärgårdsbåt finns Svartsö som de senaste åren fått ett uppsving. Följ med på en tur med bad i insjö, långpromenad och ett besök på en nyöppnad krog.

  • Publicerad 09:00, 14 jul 2019

Kön ringlar sig lång till båten Roslagen som via Vaxholm ska ta oss till Svartsö. Den avgår punktligt 9.15 från Strömkajen och når Alsviks brygga där vi kliver av 11.20. Här finns öns butik som även har ett kafé under sommarmånaderna.

Den har även cykeluthyrning, för 150 kronor per dag kan man låna en hoj, något som kan vara bra om man vill se flera delar av ön som är 8 kilometer lång och 1,5 kilometer bred.

Matilda Hedelin jobbar i affären och är uppvuxen på ön. Hennes mamma är delägare i butiken.

– Den började som en liten korvkiosk men har byggts ut mer och mer. Sedan 2005 har den sett ut som den gör i dag. Själv gick jag i skolan här, jag tyckte att det var jättekul. Det var bra sammanhållning. Vi var tjugo elever och två i klassen, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jubileum. Vandrarhemmet Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem har haft öppet fem år i år. Foto: Sigrid Malmgren

Matilda Hedelin är uppvuxen på ön och jobbar i lanthandeln som bland annat säljer lokalproducerade produkter. Foto: Sigrid Malmgren

I år firar vandrarhemmet fem år. Till fots tar det ungefär 40 minuter att ta sig dit från Alsviks brygga, vill man direkt dit är det närmare att gå av vid Norra Svartsö.

– Nu har högsäsongen börjat och vi har i princip fullbokat hela sommaren, säger Mikaela Alexanderson som jobbar på Svartsö skärgårdshotell och vandrarhem och visar upp "Trollstigen" i skogen bredvid vandrarhemmet som är ny för i år. Där finns bland annat ett insektshotell och möjlighet att kasta kotte i hink.

Skärgården på en dag – så här gör du

– Det märks att alla aktörer här nu satsar på att Svartsö ska bli mer mysigt för alla, både sommargäster och fastboende, säger Mikaela Alexanderson som är uppvuxen på ön.

På ön finns två restauranger: Svartsö krog och Bistro Sågen. Den senare öppnade i fjol och ligger i ett gammalt sågverk.

– Förra året gick jättebra. Nytt för i år är att vi kör på klimatsmart mat. Vi har solceller på taket som producerar 24 kilowatt per timme när det går som bäst, säger delägaren Cilla Heurlin.

Nytt ställe. Cilla Heurlin, delägare, och Laisa Lindquist utanför Bistro Sågen som öppnade förra året och gjorde succé. På ön finns ytterligare ett ställe, Svartsö krog. Foto: Sigrid Malmgren

I hembygdsgården arrangeras olika utställningar och marknader och den 15-21 juli är det kulturvecka. Mellan klockan 11-15 händer det saker varje dag i byggnaden och precis nedanför den finns en liten allmän strand där man kan ta ett dopp om andan faller på. Är man kräsen och vill ha det varmare i vattnet rekommenderar flera vi möter insjön Storträsket. Några som badar där är Bobby Montalvo med döttrarna Filippa och Olivia.

– Det är skönt här jämfört med i havet. Vi bor på vandrarhemmet och kom i morse. Vi är på stugjakt och var här tidigare i våras. Vi gillar Svartsö skarpt och nu känner vi lite på det, säger Bobby Montalvo.

Badar. Bobby Montalvo doppar sig i Storträsket, en av insjöarna på ön. Till höger döttrarna Olivia och Filippa. Foto: Sigrid Malmgren

Filippa Montalvo, 5 år, tar ett dopp i insjön Storträsket på Svartsö. Foto: Sigrid Malmgren

På sjön. Sarah Bedi, Kelly Helms och Betsy Killins är på väg till Grinda för ett dagsbesök. Betsy och Kelly bor i USA och är och hälsar på Sarah i Stockholm. "Vi älskar den här staden. Allt här är vackert" säger Betsy Killins. Foto: Sigrid Malmgren

Fakta

Svartsö är en av de större öarna i Stockholms skärgård och befolkades troligen under medeltiden. En av de äldsta byggnaderna är ett stenhus i Alsviks by som är från 1732. Öns skola byggdes i slutet av 1800-talet och det var också då som stockholmarna började upptäcka skärfården och komma ut som sommargäster.

I dag bor ett 70-tal personer permanent på ön. Under sommarmånaderna ökar antalet invånare markant. Källa: Värmdö kommun.

Visa merVisa mindre

Harriet Lännqvist hjälper sin granne att ta hand om hyresgäster och köra deras bagage. Själv pendlar hon mellan Östermalm och Svartsö medan hennes man bor permanent på ön. Foto: Sigrid Malmgren

Bo över på Svartsö

Vi tog en båt som gick 9.15 från Strömkajen och var framme 11.20 på Svartsö. Hem tog vi en båt som gick 15.50 och var framme 16.25 vid Boda där vi bytte till buss. Den var framme cirka 18 vid Slussen.

Enkel resa från Strömkajen till Svartsö kostar 116 kronor för dem mellan 20 och 65 år . Barn, ungdomar, studenter och pensionärer betalar 81 kronor. Är man under sju år åker man gratis.

För den som vill hinna uppleva mer och kanske göra utflykt till fler öar kan det vara idé att bo över. Tälta en natt utan markägarens tillstånd kan man göra runtom på ön, en bra tältplats finns vid hembygdsgården. För den som vill bo på vandrarhemmet är det bra att höra med dem i god tid eftersom många dagar är fullbokade.

Visa merVisa mindre

Cykelvänligt. Svartsö har fina landsvägar med grus som det går lätt att ta sig fram med på cykel. Det finns att hyra för 150 kronor per dag. Man får ta med sig egen cykel på Waxholmsbåtar i mån av plats. Foto: Sigrid Malmgren

Lummigt. Ön är rik på skog och naturen skiftar från höga berg till blandskog och ängsmarker. Det finns fortfarande får och vi skymtade även ett rådjur. Foto: Sigrid Malmgren