Här är Drottninggatans nya tunga betonglejon

Fyra riktiga tungviktare till betonglejon har nu placerats ut på Drottninggatan. Ytterligare 16 är på gång.

  • Publicerad 10:46, 22 mar 2018

De fyra lejonen har placerats i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan och väger fyra ton styck. Detta att jämföra med de mindre varianterna som väger 900 kilo och efter terrordådet den 7 april har dubblats från 37 stycken till 74.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) finns på plats under en pressträff på adressen under torsdagsmorgonen och säger att ytterligare 16 lejon är beställda. Men det är oklart när de är redo för leverans.

– Anledningen till att det dröjer är att vattnet i cementfabriken på Gotland har frusit. Det går dessutom bara att gjuta ett i taget vilket gör att det tar lite tid, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det främsta syftet med lejonen är att öka tryggheten efter terrordådet i april 2017. Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholms stad, kan dessutom se ett annat värde.

– De har en trygghetsskapande betydelse, men är också väldigt fina och värdefulla som konstverk, säger han.

Lejonen är utformade av konstnären Anders Årfelt och kostar 23 000 kronor styck, medan de mindre varianterna har en prislapp på mellan 6 000 och 10 000. Daniel Helldén ser ett starkt symbolvärde i betongdjuren.

– Lejonen är en lugn och trygg symbol för Drottninggatan och Stockholm. De vaktar värdigt vår stad, säger han.

Ytterligare lejon kommer bland annat att placeras ut vid Klarabergsgatan, efter att pågående byggarbeten är avslutade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fyra ton. Nu har fyra tungviktare till betonglejon placerats ut på Drottninggatan. Foto: Patrik Wirén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.