Rundtur. Ebba von Sydow guidar oss i sina kvarter på Östermalm. Här kollar hon in torghandeln utanför Fältöversten, ett köpcentrum som enligt henne har allt. Foto: Sacharias Källdén

Här är Ebba von Sydows Östermalm

Bokaktuella entreprenören Ebba von Sydow har varit Östermalm trogen ända sedan hon flyttade till Stockholm för 18 år sedan. Här är några av hennes favoritplatser i stadsdelen.

  • Publicerad 09:30, 27 apr 2019

Foto: Sacharias Källdén

Kungliga Motorbåt Klubben, Strandvägen 56.

"Här tar jag ofta dagens första kaffe. Har jag ett telefonmöte tar jag det gärna här, det är lite härligt med det kluckande vattnet i bakgrunden. Det är opretentiöst, barnvänligt, avslappnat och enkelt. Jag har bott på Narvavägen i tre år så det här är verkligen mina kvarter. Jag gillar att röra mig så lite som möjligt och håller mig mycket i mitt närområde. Sedan är jag ju från Göteborg och gillar att vara nära vattnet."

Foto: Sacharias Källdén

Historiska museet, Narvavägen 13-17.

"Det här verkligen en favorit, en lite bortglömd pärla. De har bra permanenta utställningar som barnen gillar, ett bra café och restaurang och en urfin gård. Vi går ofta hit med familjen på helgerna. Jag fyllde år för några månader sedan och skulle ha en tjejmiddag där jag bjöd in ganska många och när jag insåg att vi inte fick plats hemma så hade vi festen här istället.”

Foto: Sacharias Källdén

La Grande Rue, Storgatan 35B.

"Det här är oas för den som bor i stan med barn. Här är bilfritt och jag är så glad att det finns kvar nu när det byggs överallt. Här finns boulebana, lekplatser och odlingar. Till jul är det även julmiddag här och det är en härlig atmosfär året runt. Jag var här mycket när jag var mammaledig, det är verkligen barnvagnsvänligt."

Foto: Sacharias Källdén

Maximteatern, Karlaplan 4.

"Här har jag varit med barnen på deras allra första teaterföreställningar. I dag är de två, sex och åtta år. Sedan brukar jag alltid se de föreställningar som regissören Stefan Larsson sätter upp. ”Den inbillade sjuke” har jag dock inte sett än. Jag hade biljett men blev sjuk och kunde inte gå. Jag gillar mixen som finns här, att den är liten och lättillgänglig. Jag är alldeles för dålig på att gå på teater, men hit går jag.”

Foto: Sacharias Källdén

Fältöversten, Karlaplan 13.

”Här på torget utanför Fältöversten handlar jag blommor till mig själv – eller till min man. Jag köper även sådant som jag odlar på balkongen. Jag har faktiskt gröna fingrar, trots att min balkong just nu säger någonting annat. Även om det inte är särskilt glammigt så är det på Fältöversten jag hänger mest, så det måste vara med. Här handlar jag medicin, vantar till barnen, solhattar…. Allt! Det är suveränt att ha det så nära och att slippa gå ner på staden. De hade blomhotell här i vintras då jag lämnade in mina blommor. Det var så bra. Numera har även några schysta restauranger kommit hit, som Phil’s Burger.”

Fler favoriter enligt Ebba

Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34:

Museum för världskultur i Museiparken på Ladugårdsgärdet.

Arkivet, Nybrogatan 44:

Second hand som även finns i Vasastan. "Här både lämnar jag in kläder och handlar." Läs mer här

Sjöhistoriska, Djurgårdsbrunnsvägen 24:

Statens Sjöhistoriska museum behandlar sjöfartens historia och invigdes 1938.

Fosch Artisan Pâtisserie, Löjtnantsgatan 8:

Prisat kafé som enligt egen utsago drivs av en galet kreativ fransman och en naturälskande gotlänning. Läs mer här

Valhallabageriet, Östermalmsgatan 92:

Popuärt bageri som även finns på Valhallavägen. Läs mer här

Läs även:

Malin Berghagens Östermalmsfavoriter

Maten, livet och samtalen runt köksbordet...

... är titeln på den fjärde boken från systrarna von Sydow. Liksom tidigare är det Ebba och hennes syster Amy von Sydow Green som skrivit. Men den här gången kliver även mamma Helen in som medförfattare. Bland recepten märks bland annat pannkakasmuffins, syrlig citrussallad, pizza på blomkålsbotten, fisksoppa från Marstrand och mamma Helens vegetariska lasagne.

"Jag gillar att laga mat, vilket jag fått från vår mamma, och med den här boken ville vi samla våra familjefavoriter. Det är lättlagad, enkel mat som ger mer tid för gästerna, som till exempel vår kycklinggryta som alla mellan noll och hundra år älskar. Boken är för de fans vi har fått efter våra tidigare böcker, men även för den matintresserade med ont om tid som ändå vill kunna servera någonting riktigt gott.”