Här är Enköpings spökjägare

Har du problem med osaliga andar i ditt hem? Andetolken säger sig kunna erbjuda hjälp. – Det är viktigt att det görs seriöst, säger Marita Väpnefalk.

  • Publicerad 14:41, 7 nov 2018

"Ibland kanske du märker av att allt inte riktigt är som det ska i ditt hem?

Du kanske hör ljud, saker flyttar på sig, elektronikprylar verkar ha fått eget liv och startar/slår på/av sig själva etc. Kanske hör du ljud, känner dig iakttagen eller känner av temperaturförändringar? Eller blir du ofta väckt på nätterna? Då är det andevärlden som är i farten."

Så skriver Andetolken på sin hemsida angående tjänsten husrening, som innebär hjälp med att få bort andar från ett hus. Verksamheten drivs av Marita Väpnefalk och dottern Denise Rodhe. Andetolken är än så länge inget eget företag utan bedrivs formellt inom Denises enskilda firma.

Marita Väpnefalk berättar om en sådan husrening som duon har genomfört. Det rörde sig då om en ung familj som hade flyttat in i ett gammalt hus som nyligen hade renoverats.

Modern i familjen kände obehag när hon vistades i köket och barnen kunde aldrig sova en hel natt i huset. När Marita Väpnefalk kom till huset upptäckte hon en ande, en gammal tant, som fanns i köket.

– Hon var riktigt upprörd, säger Marita Väpnefalk.

När Marita och Denise pratade med anden ska det ha visat sig att den gamla damen var upprörd för att man hade gjort om hennes kök. De lyckades till slut övertyga anden om att lämna huset.

– Vi pratade över anden till ljuset, "där är dina nära och kära", säger Marita Väpnefalk.

Efter detta ska familjen som bodde i huset ha mått bättre och problemen försvunnit.

Marita och Denise använder själva inte ordet spöken. Andar som ställer till besvär för människor är döda människor som stannar kvar på den plats de levde och inte har kommit in "ljuset".

– Det som i dagligt tal kallas att komma till himlen, säger Marita Väpnefalk.

Henrik Kanbjer är konsumentvägledare i Enköpings kommun. Han har svårt att kommentera en konsumenttjänst av det här slaget.

– Jag vet ärligt talat inte vad jag ska svara, säger han.

Konsumentvägledarens roll är att hjälpa till med information om varor och tjänster och de lagar som finns inom området. Henrik Kanbjer anser inte att tjänsten husrening strider mot lagen.

– Det faller in i någon form av gråzon. Det är upp till var och en att ta ställning till vad man vill tro på och inte, säger han.

Det är dock oklart vad som rent juridiskt gäller om någon kund skulle vara missnöjd med en sådan här tjänst.

– Det vore intressant. Jag har aldrig stött på frågan, säger Henrik Kanbjer.

Generellt när man som konsument ska köpa tjänster av ett företag gäller det att läsa på i förväg.

– Så fort man anlitar någon ska man alltid kolla upp dem. Googla, kolla på Facebook. Finns det någon form av referens? Man ska alltid vara lite skeptisk, säger Henrik Kanbjer.

Konsumenttjänstlagen

Konsumenttjänstlagen är en lag med skyddsbestämmelser för den som med en näringsidkare avtalar om tjänst avsedd huvudsakligen för enskilt ändamål.
Lagen föreskriver att näringsidkaren ska utföra tjänsten fackmässigt och att vederbörande med tillbörlig omsorg ska tillvarata konsumentens intressen. Källa: NE.se

BLÅLJUS: Från full tank till tom över en natt

Nyheter Tjuvar i Örsundsbro. Drogbrott i centrala Enköping. Så ser den senaste polisrapporten ut.onsdag 24/4 9:31