Förändringar. En ny BRT-linje ska börja trafikera Barkarbystaden och Akalla under 2020. Arkivbilder. Foto: Mikael Andersson

Här är förändringarna i Järfällas SL-trafik

En ny, snabb busslinje mellan Barkarbystaden och Akalla liksom utökade avgångar mellan Kallhäll, Stäket och Ängsjö. Det är förändringarna i SL:s nya tidtabeller som börja gälla i december.

  • Publicerad 15:39, 22 nov 2019

I våras skrev JärfällaDirekt om de planerade förändringar som fanns för SL-trafikens nya tidtabell för 2020, som börja gälla 15 december i år.

Då var planen bland annat att linje 546 mellan Jakobsberg och Tensta skulle läggas ner och ersättas av en ringlinje, och att linje 541 mellan Jakobsberg och Vällingby skulle få färre turer. Men de planerna har slopats. Två av förslagen som presenterades i våras blir däremot verklighet inom några veckor.

Snabb buss

Det gäller dels den planerade BRT-linjen, bus rapid transit, ett bussystem med hög medelhastighet och turtäthet som delvis har ett eget körfält. Linjen ska ta resenärer mellan Barkarbystaden och Akalla på sju minuter.

Järfälla kommun fattade tidigare i år beslut om att bygga en väg över Barkarbyfältet till Norrviksvägen, för att möjliggöra busslinjen. Så snart den vägen är klar, vilket beräknas bli i augusti 2020, ska BRT-linjen dra igång.

Tätare trafik

Det gäller också linje 548 som trafikerar Kallhäll, Stäket samt Ängsjö på helger, som får fler avgångar. I dagsläget trafikeras linjen med 60-minuterstrafik klockan 10-13 och klockan 20-23 vardagar.

Det utökas nu till 30-minuterstrafik under vardagstiderna, samt på helger klockan 10-20.

Bussen kör också fler turer till Ängsjö på helger, och kommer att passa sista pendeltåget på fredags- och lördagskvällar.

Stockholm Direkt