Tre förskolor i Hässelby får nya larm för att mota bort de ungdomar som hänger på gårdarna på kvällar och helger. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Här är förskolorna som ska få ljudlarm

Nu är det klart vilka tre förskolor i Hässelby som ska få nya ljudlarm installerade på sina gårdar. Syftet är att få ungdomar att inte hänga där under kvällar och helger.

  • Publicerad 12:07, 6 nov 2019

Det var i mitten av oktober som Hässelby-Vällingby fick 600 000 kronor från stadens trygghetsfond. Pengarna ska gå till ljud- och ljuslarm som ska installeras på tre förskolor, för att få bort de ungdomar som hänger på förskolegårdarna under kvällar och helger.

– Det är ett problem som finns på alla skol- och förskoleområden i Hässelby-Vällingby. Ungdomar vill sitta ostört, och då väljer de ofta de platserna. Det rör sig inte alltid om försäljning av narkotika, men det hanteras narkotika och ibland så sker skadegörelse, säger Samuel Sjöö, kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

En av de förskolor som nu ska få hjälp är Vårbrodden i Smedshagen.

– Vi har stora träbord ute på en veranda, under ett tak, där våra elever äter mellanmål, ritar och målar. Där sitter ungdomar på kvällar och helger. Varje morgon, men framförallt på måndagarna, måste vaktmästarna plocka fimpar och burkar, säger Michael Klomark, rektor på förskolan Vårbrodden.

De två andra förskolorna som ska få larmen är Brandliljan och Gulsippan i Hässelby villastad, som enligt deras rektor Michelle Olson haft problem med skadegörelse och narkotikaförsäljning.

Mindre attraktiva mötesplatser

För att lösa problemen ska nu de nya larmen installeras. Ljudlarmen avger ett irriterande ljud som vanligtvis bara hörs av personer upp till 25 år, och det ska kombineras med rörelsestyrd belysning.

Tillsammans ska de göra gårdarna mindre attraktiva för kvällsbesökare.

– Vi har inte fått så mycket information om hur larmen kommer fungera än, men förhoppningsvis blir det bättre av det här, säger Michael Klomark.

Michelle Olson välkomnar larmen, men säger att de samtidigt jobbar med andra åtgärder för att minska problemen.

– Vi tittar även på andra lösningar. Till exempel vid Gulsippan har vi haft en träplank som vi byter ut mot ett Gunnebostängsel för att öka insynen, säger hon.

Innan årsskiftet ska tekniken vara på plats.

Ljudlarm

Ljudlarmen avger ett ljud med en frekvens på 17 kHz, som vanligtvis inte uppfattas av personer över 25 år.

De har en räckvidd på 5–6 meter, och ska därför inte vara störande för grannar.

Förskolan Vårbrodden har även haft problem med att hundar rastas på gården. Det ska också avhjälpas då även hundar kan uppfatta och störas av ljudet.

Källa: Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt