KLAGOMÅL. Skånegatans sommargågata fick klart flest klagomål. Foto: Sacharias Källdén

Här är gågatorna folk stört sig mest på

För hög volym och för mycket fylla – Skånegatans nya gågata har fått grannar att rasa i sommar. Nu ska staden tillsammans med polisen och socialen se över hela projektet med sommargågatorna.

  • Publicerad 06:50, 26 sep 2018

I år var det rekordmånga ställen som fick sommargågator eller sommartorg i stadens satsning ”Levande Stockholm”, i år även i ytterstaden. Nu har alla uteserveringar, blommor och sittbänkar plockats bort och trafikkontoret summerar vad man tycker generellt är en lyckad säsong med få klagomål inrapporterade.

Men en gata sticker ut när det gäller klagomål – Skånegatan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gatan, från Nytorget till Renstiernas gata, är sedan tidigare en av tre permanenta sommargågator men i år förlängdes sträckan ytterligare två kvarter till tidigare klagande krögares glädje. Men bland många boende är ilskan stor.

Ilskan i SoFo: Krögare vill stoppa bilar på HELA Skånegatan

När andra sommargågator på sin höjd har haft en handfull riktiga klagomål har Skånegatan haft 23 stycken. Och det är främst kring den nya sträckan, lägger man till övriga gågatan är det 32 klagomål, hälften av de totala i staden.

Framförallt har många klagomål kring för hög ljudnivå och för mycket fylla även efter krogarnas stängning. Om det är olika personer bakom varje klagomål framgår ej i nuläget.

Nu ska alla synpunkter och hela projektet utvärderas.

Handlare sågar nya gågatan i SoFo

– I huvudsak har säsongen fungerat bra men tittar man på statistiken har Skånegatan fått många synpunkter. I kombination med att den varma sommaren så har många haft fönstren öppna utåt gatan också, säger Hans-Olov Blom, projektledare för Levande Stockholm vid trafikkontoret.

– Vi har inte agerat så mycket på just ljudnivåerna, initialt var det många som tyckte att det kördes för fort så vi har bland annat möblerat om. Men vi ska träffa polismyndigheten och socialförvaltningens alkoholenhet och utvärdera kring bland annat hur man förhåller sig till öppettider. Det är något vi gör generellt men vi kommer självklart också titta där det varit mest synpunkter och klagomål.

Kan det bli tal om att begränsa öppettiderna ytterligare för uteserveringarna?

– Det är för tidigt att svara på. Vi ska göra en utvärdering kring hur de andra myndigheterna har sett på de här delarna också, det som har kommit in är vad medborgarna tycker, säger Hans-Olov Blom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men hela framtiden för stadens sommargågator, förutom de redan permanenta, är osäker. Trafikkontoret väntar på direktiv från politikerna, där det kommande styret som bekant är oklart. Till dess tas inga beslut.

– Det är svårt att säga i det politiska läget som är vad som kommer att ske. Vi har haft ett uppdrag från trafiknämnden och måste på något sätt beakta de synpunkter som kommit in och utvärdera med berörda myndigheter. Sedan får vi se vad som påpekas i budgeten som ska tas i kommunfullmäktige i november.

Här är gågatorna det klagades mest på

Skånegatan 23

Nytorget 6

Rörstrandsgatan 5

​Hornsbergs Strand 4

Nytorgsgatan 3

Norrtullsgatan 3

Swedenborgsgatan 3

Bondegatan 2

​Hässelby Torg 2

Moa Martinsons Torg 2

Svandammsvägen 2

Drottninggatan 1

Folkungagatan 1

Kocksgatan 1

Kungsholmsgatan 1

Lindhagensgatan 1

Pär Lagerkvists Gata 1

Sergels Torg 1

Källa: Trafikkontoret