Gillar. Jennifer Mattson tycker att de gamla skyltarna skapar en speciell känsla. Foto: Lotten Engbom

Här är gamla skyltarna som lever kvar i Täby

Vi går förbi dem varje dag, ibland utan att lägga märka till dem, ibland kanske hajar vi till för att de lyser upp. På flera håll i Täby finns det skyltar som sticker ut.

  • Publicerad 18:14, 27 nov 2018

En skylt som flera har lagt märke till är den stora Roslags Näsby centrum-skylten. Med gul neon talar den om att det här, det är hjärtat av Roslags Näsby.

– Jag gillar den. Jag tycker att det är snyggt att behålla de gamla skyltarna och det är även bra att man blandar gammal med nytt, säger Nilla Eklöf.

I Näsbyparks centrum har de gamla neonskyltarna där det bland annat står ”blommor”, ”frisör” fått vara kvar. Något Jennifer Mattson, som arbetar i Blomsterbutiken, uppskattar.

– Jag tycker att de är så fina för de finns inte så många av dem längre. Det blir en annan känsla här på gatan på grund av dem, säger hon.

Den måste även varit skönt att det redan fanns en skylt där det stod ”Blommor” på?

– Ja, men det har alltid legat en blomsterbutik här, jag tror att det är Täbys äldsta, säger hon.

Viktigt med skyltar

Arkitekten Per Kallstenius som var med och startade priset ”Årets Skylt”, som är en tävling i Stockholm, berättar att skyltarna har en viktig funktion i vardagslivet.

– Skyltar har funnits länge, sedan romarriket. Neonskyltarna kom runt 1910-, 1920- talet efter att den tekniken kom blev det en väldig fart, säger han.

Varför är skyltar viktiga idag?

– Neonskyltar är viktigt för Sverige som är ett så mörkt land. De kan även bli väldigt gamla och i Stockholm har vi sådana som är från 30- talet, säger han.

Han menar att nutidens skyltar har fått ett uppsving och menar att de är snyggare än för 20 år sedan. Vad snyggt är ligger dock hos betraktaren att bestämma poängterar Per Kallstenius.

– De ska vara lätta att läsa och fylla sin funktion helt enkelt- att få folk ska vilja besöka butiken. Det stora steget är att man idag gått över till led och då är det lättare att skapa vackrare skyltar, vilket märks, säger han.

Nominera Täbys snyggaste skylt

Täby har så många fins skyltar, nya som gamla. Vi vill nu få in era bilder på den skylt ni uppskattar att titta på mest i kommunen.

Så lyfft dig från soffan, ta fram kameran och skicka en bild på den skylt du gillar mest till vår mail: norrort@diretpress.se eller till vår facebooksida Täby Nyheter.

Vi kommer sedan, med hjälp av er – våra fina läsare – kora Täbys snyggaste skylt!

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fyra ungdomar gripna efter rån i Tibble

Nyheter "Vi tror att det är fler gärningsmän" För två helger sedan rånades en minderårig person i Täby. Nu har polisen gripit fyra misstänkta gärningsmän.onsdag 20/2 12:16

Flera par ville "spontangifta" sig i Danderyd

Nyheter "Alla bröllop är stora bröllop" För första gången höll Danderyds församling drop in-bröllop på alla hjärtans dag. Sex par tog chansen att bli äkta makar.onsdag 20/2 11:40