Gillar. Jennifer Mattson tycker att de gamla skyltarna skapar en speciell känsla. Foto: Lotten Engbom

Här är gamla skyltarna som lever kvar i Täby

Vi går förbi dem varje dag, ibland utan att lägga märka till dem, ibland kanske hajar vi till för att de lyser upp. På flera håll i Täby finns det skyltar som sticker ut.

  • Publicerad 18:14, 27 nov 2018

En skylt som flera har lagt märke till är den stora Roslags Näsby centrum-skylten. Med gul neon talar den om att det här, det är hjärtat av Roslags Näsby.

– Jag gillar den. Jag tycker att det är snyggt att behålla de gamla skyltarna och det är även bra att man blandar gammal med nytt, säger Nilla Eklöf.

I Näsbyparks centrum har de gamla neonskyltarna där det bland annat står ”blommor”, ”frisör” fått vara kvar. Något Jennifer Mattson, som arbetar i Blomsterbutiken, uppskattar.

– Jag tycker att de är så fina för de finns inte så många av dem längre. Det blir en annan känsla här på gatan på grund av dem, säger hon.

Den måste även varit skönt att det redan fanns en skylt där det stod ”Blommor” på?

– Ja, men det har alltid legat en blomsterbutik här, jag tror att det är Täbys äldsta, säger hon.

Viktigt med skyltar

Arkitekten Per Kallstenius som var med och startade priset ”Årets Skylt”, som är en tävling i Stockholm, berättar att skyltarna har en viktig funktion i vardagslivet.

– Skyltar har funnits länge, sedan romarriket. Neonskyltarna kom runt 1910-, 1920- talet efter att den tekniken kom blev det en väldig fart, säger han.

Varför är skyltar viktiga idag?

– Neonskyltar är viktigt för Sverige som är ett så mörkt land. De kan även bli väldigt gamla och i Stockholm har vi sådana som är från 30- talet, säger han.

Han menar att nutidens skyltar har fått ett uppsving och menar att de är snyggare än för 20 år sedan. Vad snyggt är ligger dock hos betraktaren att bestämma poängterar Per Kallstenius.

– De ska vara lätta att läsa och fylla sin funktion helt enkelt- att få folk ska vilja besöka butiken. Det stora steget är att man idag gått över till led och då är det lättare att skapa vackrare skyltar, vilket märks, säger han.

Nominera Täbys snyggaste skylt

Täby har så många fins skyltar, nya som gamla. Vi vill nu få in era bilder på den skylt ni uppskattar att titta på mest i kommunen.

Så lyfft dig från soffan, ta fram kameran och skicka en bild på den skylt du gillar mest till vår mail: norrort@diretpress.se eller till vår facebooksida Täby Nyheter.

Vi kommer sedan, med hjälp av er – våra fina läsare – kora Täbys snyggaste skylt!

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt