Järngänget. Ove "Snygg-Ove" Lindqvist, Tony Ryman och Bo Bjelkstam. Foto: Sacharias Källdén

Här är gänget som inte ens kungahuset kan flytta på

I 45 år har kompisarna i Järngänget samlats för att spela match och äta middag. Vi träffade Tony, Bosse och "Snygg-Ove" som alla varit med sedan starten 1974.

  • Publicerad 16:48, 21 nov 2019

2 200. Så många torsdagskvällar uppskattar Tony Ryman att Järngänget har tillbringat tillsammans sedan starten 1974. Folk har kommit och gått, men några namn har varit med hela vägen.

– Vi har följt varandras framgångar och djupa dalar, förälskelser och skilsmässor. När man har problem hemma eller med affärerna blir torsdagarna ett andrum. Här känner man sig välkommen, säger han när vi möts på Sturehof.

Vid sin sida har han Ove Lindqvist, som har en modellkarriär bakom sig och kallas "Snygg-Ove" av de andra. "Äh, man hade väl flow på brudarna", kommenterar han själv smeknamnet. Han var 35 år när de började med sina kvällar och har nu hunnit fylla 80. Tony däremot var bara 19 år 1974 och minns fördelarna med att hänga med de äldre killarna.

– Med det här gänget öppnade sig alla dörrar. Man blev någon och kunde komma in på Alexandra och sådär, säger han och tillägger att gängets personligheter inte förändrats nämnvärt.

– Efter 45 år inser man att ränderna aldrig går ur. Bosse, som vi väntar på nu, har till exempel alltid varit sen. Folk ändrar sig inte även om åren går, konstaterar han.

Dr Alban och Björn Borg

Kvällarna inleds alltid med någon form av sportaktivitet. Nu på vintern är det rinkbandy, även känt som hockeybockey, på Lidingövallen som gäller medan sommarkvällarna ägnas på golfbanan.

Men det började med fotboll.

– Vi var överdrivet hårda på planen, folk undrade om vi var galna, säger Ove.

När Bosse Lindqvist anländer är snart anekdoterna igång och vi får bland annat höra om den där gången då en kille åkte rakt in i målburen och slog sig så illa att benet gick av. Han lyftes kvickt av planen i väntan på ambulansen medan matchen fortsatte utan honom.

– Vi glömde bort honom efter ett tag, vi ville bara avsluta matchen. Stackaren, det var ju 15 minus, minns Ove.

Genom åren har även en del kända namn som Dr Alban och Björn Borg varit med i gänget. Den sistnämnda hyllas som en briljant skridskoåkare.

– Han var med i fem år och var snabb så in i helvete på isen, berättar Bosse.

Madeleine och Chris

Efter idrotten väntar middag. Sedan 24 år tillbaka är det Sturehof som gäller – och alltid samma bord. Inte ens när prinsessan Madeleine och Chris med entourage var här för en middag i anslutning till bröllopet nekades Järngänget sitt bord.

Och även om det numera blir fler begravningar än bröllop så fortsätter gänget självklart att träffas. Just nu är det sammanlagt uppemot 80 namn som kallas till sportaktiviteterna och på den efterföljande middagen är de 8–16 personer.

– Vi har ju setts ett halvt människoliv och i den här åldern värdesätter man verkligen polarna, säger Ove.