Från vänster är Dina Mati, Selin Polat, Anna-Louiza, Basmala Mansour, Lejla Harbas och Volodynyr Trushyk. Unga Fittja har fler medlemmar och är öppen för alla som vill vara med. Foto: Lisa Halldén

Här är gänget som ska förändra Fittja

För att göra sina röster hörda och skapa förändring. Det är anledningen att ett gäng unga Fittjabor samlas varje onsdag. Första projektet är skräpplockning, men ambitionen är större än så. "Alla ska känna till oss. Vi ska förändra vad Fittja betyder" säger en av tjejerna.

  • Publicerad 08:40, 28 apr 2019

Nästa onsdag klockan 15 kommer Fittja fyllas av skräpplockare. Det är Unga Fittja som drar igång sitt första evenemang – det första av många, hoppas de.

– Vi ska plocka skräp i ett område och ta en bild före och en efter och lägga upp på sociala medier. Och så ska vi utmana andra att göra samma sak, berättar Basmala Mansour.

Ett annat projekt som planeras är att måla papperskorgar i självlysande färger så att de syns tydligt och lyser upp mörka passager. I centrum, vid Fittjaskolan och på ängen är de tre områden som föreslås. Lajla Harbas som är processledare för gruppen ska ta förslagen till kommunen för att se var det är okej att måla.

Att de två första saker som denna grupp gör handlar om skräp betyder inte att det kommer stanna vid det. Det är bara början på något större, menar deltagarna.

– Det är klart att det är viktigt att det inte är skräpigt. Men att alla ska känna sig trygga är också jätteviktigt, säger Selin Polat.

– Vi kommer göra massor. Alla ska känna till oss. Vi ska förändra vad Fittja betyder. Fördomar är clickbait, men vi ska ändra det, säger Anna-Louiza.

Hon får medhåll från de andra. Basmala Mansour säger att även om hon vill skapa förändring vill hon också betona att Fittja redan är väldigt fint.

– Det finns så många stereotyper. Och Fittja är kanske segregerat men jag älskar Fittja, säger hon.

Detta är Fittjas första ungdomsråd och Lejla Harbas, som själv är uppväxt i Fittja, tycker att det är på tiden.

– Jag ser det som en chans för de unga att ta makten i sina egna händer och få en chans att förändra. Det är stort det de gör.

Och nästan bara tjejer?

– Jag tycker det är så jävla fett att unga tjejer kan ta makten själva, särskilt i områden där de ofta annars bara torkar upp allt efter andra. Här får de ta plats och höras.