KULTUR UNDER MARK. Ytor i parkeringsgarage kan vara lösningen för att lösa nya kulturlokaler i Stockholm. Foto: Maja Brand

Här är garagen som ska fyllas med kultur

Parkeringshus på dagarna. Kultur- och nöjeslokaler på kvällarna. Det här är förslaget som kan lösa lokalbristen för Stockholmskulturen.

  • Publicerad 08:00, 8 dec 2019

När Stockholms kultur- och klubbaktörer i veckan träffades för att diskutera hur kulturlivet i Stockholm ska kunna överleva väcktes ett förslag på att göra om parkeringsgarage till kulturlokaler på kvällarna.

P-garage kan rädda Stockholms nattliv

De här garagen är redan på gång.

Dels är det Bergrumsgaraget i Liljeholmen, dels Vanadisgaraget vid Sveavägen.

I det förstnämnda handlar det ca 2000-3000 kvadratmeter av garagets totala 43 000 kvadratmeter som i dagsläge kan göras om till någon form av kulturlokaler (i ett senare skede 10 000 -15 000 kvadratmeter).

– Det här är ytor som med relativt enkla medel skulle kunna omvandlas till andra ändamål än parkering. Kanske en musikstudio eller liknande, säger Jesper Ericsson partner på Green Group AB som äger ett stort antal fastigheter där det finns ytor under mark i Stockholmsområdet.

Redan nu används delar av Bergrumsgaraget av företaget Urban Oasis, som odlar grönsaker under jord med hjälp av vatten och led-lampor. Bland annat genererar odlingen broccoli som säljs i Ica-butiken i Liljeholmsgallerian.

– Vi tycker det här är mycket intressant och framförallt hållbart. Det är så här vi kan utnyttja Stockholms ytor på bästa hållbara sätt, säger Jesper Ericsson.

Dans på p-platserna

Gällande Vanadisgaraget har det lämnats in ett tillfälligt bygglov för att kunna inhysa en dansstudio i garaget, då det finns flera p-platser där som inte används. Förhoppningen är att Sabor latino dance academy ska kunna bedriva sin verksamhet i lokalerna.

– Det handlar om cirka 500 kvadrat, dansstudion låg tidigare på Östermalm men står nu utan lokaler så då försöker vi ordna det här istället, säger Jesper Ericsson.