Här är hetaste frågorna i Stockholmsvalet

Trygghet i utemiljön och specialistsjukvården är viktigast för väljarna. Det visar den senaste Stockholmspanelen, som tagit pulsen inför höstens val till kommun och landsting.

  • Publicerad 06:50, 9 apr 2018

Stockholmspanelen kartlägger vad stockholmare tycker om alltifrån kollektivtrafik, politik, kulturliv och stadsbyggnadsfrågor.

I den senaste panelen, som nyss har publicerats, har drygt 700 stockholmare bland annat fått svara på vilka de tycker är kommun- och landstingsvalens viktigaste frågor.

Den allra viktigaste frågan i landstingsvalet är akutsjukhusen och specialistsjukvården, enligt Stockholmspanelen.

På andra och tredje plats kommer kollektivtrafiken och förlossningsvården.

Trygghetsfrågorna högt på agendan

När Stockholmspanelen ska lista vad som är viktigast i kommunvalet hamnar trygghet på gator och torg i topp.

– Terrordådet på Drottninggatan och de senaste årens skjutningar har med stor sannolikhet påverkat invånarna, kommenterar Matti Kataja, expert på politik och opinionsbildning på analysföretaget United Minds som genomfört undersökningen.

Att trygghetsfrågan anses viktigast bland stockholmarna överraskar inte Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

– Trygghetsfrågorna har ju varit högt uppe på agendan, och vi har ju stadens egen trygghetsundersökning där vi ser att fler stockholmare än tidigare känner sig otrygga, säger hon.

Omstridda rivningar gynnar SD inför valet

Övervakningskameror och ordningsvakter är två sätt att öka tryggheten, menar Karin Wanngård.

– Stockholm har aldrig haft så mycket ordningsvakter som vi har i dag, säger hon och fortsätter:

– Att jobba mot segregation tar tid, men det handlar om att bygga ihop stadsdelar och att satsa på förskola och att höja skolresultaten.

I landstingsfrågorna hade deltagarna svårare att ta ställning. Kollektivtrafiken, specialistvården och primärvården (vårdcentraler) fick alla nästan lika mycket röster. Specialistvården kniper dock förstaplatsen med knapp marginal.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm, har förståelse för att sjukvården och kollektivtrafiken är viktiga frågor för väljarna – och menar att mer insatser behövs.

MP-toppen mest kända politikern

– I Stockholmsregionen har vi kortast väntetider i landet till både specialistsjukvården och primärvården, och vår kollektivtrafik rankas bäst i världen efter Hong Kong. Jag är dock inte nöjd. Vi jobbar hårt med att vårdköerna ska bort helt och med att bygga ut kollektivtrafiken med fler tunnelbanelinjer och bussar, säger Irene Svenonius.

De viktigaste frågorna inför valet

Så här har deltagarna i Stockholmspanelen rankat de viktigaste frågorna inför höstens val:

Kommunvalet:

Trygghet på gator och torg

Integration/segregerad stad

Äldreomsorg

Stadsplanering/Förtätning

Bostadsbristen

Landstingsvalet:

Specialistvården (de stora sjukhusen)

Primärvården (till exempel vårdcentraler)

Kollektivtrafiken

Förlossningsvården

Gå med i Stockholmspanelen du också!

REGISTRERA DIG HÄR!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.