Köperum. José Saxlund köpte ett rum på hotellet förra våren och honom passar upplägget perfekt. ”Jag sökte en etta nära barnens skola och då kom det här upp och kändes klockrent.”, säger han. Katharina Sundqvist är hotellchef och har jobbat på hotellet sedan 1996. Foto: Mikael Andersson

Här är hotellet där du KÖPER ditt rum

Checka in utan att checka ut. Nu har bostadsmarknadens senaste koncept kom­mit till Telefonplan. Ett hotell där du kan köpa ditt rum.

  • Publicerad 08:00, 18 feb 2017

På Cedergrensvägen mellan Telefonplan och Midsommarkransen ligger Hotell Attaché. Huset byggdes på 60-talet som gästhem åt anställda på LM Ericson och har sedan 80-talet varit ett vanligt hotell. Tills nu.

Efter att ha totalrenoverats nyinvigdes hotellet igen i höstas. Då med ett helt nytt koncept. Ett hotell där man kan köpa sitt eget rum, och stanna så länge man vill.

– Det finns så många olika behov av boende i dag och fler konstellationer för hur man utnyttjar sitt boende. Det ser man ju till exempel med Airbnb och tendensen mot företagslägenheter, säger Katharina Sundqvist, hotellchef på Hotell Attaché.

Ingår frukostbuffé

När man köper ett rum på hotellet fungerar det precis som att köpa en vanlig lägenhet. Hotellet har en egen bostadsrättsförening som man blir medlem i, och man kan sälja lägenheten precis som vanligt.

LÄS ÄVEN: Förstår du hipster-lingot bakom nya Hobo hotell på Brunkebergstorg?

Men det finns såklart stora skillnader. Som frukostbuffé, städservice och bar. Man får inte heller skriva sig i lägenheten och man måste hyra ut den till hotellet minst två veckor per år. 

”Behövde ett till boende”

Hotellet har 70 rum, 50 av dem är sålda och en av dem som köpt sig ett rum är José Saxlund.

– Jag behövde ett till boende i Stockholm och tyckte att det här lät praktiskt. Jag reser mycket i jobbet och är en hel del utomlands. Då är det här ett bra alternativ till en egen lägenhet. Jag köpte en vanlig lägenhet först men den sålde jag för den stod ju bara tom hela tiden, säger han.

Han jobbar som manager i musikbranschen och bor i sitt rum två till tre nätter i veckan. Att ha ett hotell som sitt hem ser han inte som ett problem, tvärtom.

– Jag älskar det. Jag har rest mycket sedan början på 90-talet så jag känner mig hemma i hotellmiljö, säger han.

Som en investering

Louise och hennes man köpte ett rum i hotellet för att ha som investering. De bor bara i sitt rum någon gång ibland, resterande tid hyr de ut det.

– Vi meddelar vilka datum som vi vill ha rummet och när vi inte är här hyr hotellet ut det till vanliga hotellgäster och så delar man på inkomsten, säger hon.

Och konceptet har visat sig passa allt från företag som vill ordna boende åt sina anställda till mer oväntade kunder.

– Vi har även äldre köpare som vill ha någonstans att bo när de är uppe för att besöka barnbarnen. Det är stor spridning, säger Katharina Sundqvist.

Konceptet ovanligt i Sverige

Rummen i Hotell Attaché är mellan 17 och 20 kvm stora och kostar mellan 1,2 och 1,4 miljoner kronor. Förutom det betalar man en månadsavgift där det ingår el, värme och internet.

Rummen har inga kök men är utrustade med både kyl, frys, micro och vattenkokare. Och vill man kan man hyra en kokplatta.

När man inte använder sitt rum kan man hyra ut det till hotellet som hyr ut det till vanliga hotellgäster för mellan 900 och 1 500 kronor natten. Intäkterna delar man på.

Det första hotellet av den här typen öppnade i slutet på 2010 men konceptet är fortfarande ovanligt i Sverige.

I Stockholm finns det på en handfull ställen, men fler är på gång. Just nu planerar Aparthotel, företaget som äger hotellbolaget Hotel Attaché AB, för två nya hotell i Täby och i Kungens kurva.

”Vi tror att det här konceptet är mer kommande. Vi tror att det är en bra praktisk lösning för till exempel pendlare.”, säger Mikael Rosenberg, styrelseledamot i Aparthotel.

Visa merVisa mindre

Foto: Mikael Andersson