Bokhunden Teodora är enligt Leah Wallin en kravlös lyssnare som som aldrig avbryter. Foto: Sacharias Källdén

Här är hunden som får barn att vilja läsa

På väggen sitter foto på stadsbibliotekets medarbetare. Alla har två ben förutom en som har fyra. Bokhunden Teodora har under våren hjälpt barn från Gustav Vasa skola att läsa. Hon är en kravlös lyssnare som aldrig avbryter – om det inte kliar på magen förstås.

  • Publicerad 08:00, 5 maj 2018

På bibliotekarien Max Elneruds kontor i stadsbiblioteket ligger den finska lapphunden Teodora och vilar i soffan. In kommer Oliver Blomborn, 8 år, och Teodora lägger sig genast på rygg och vill bli kliad på magen. Det är sjätte gången Oliver träffar Teodora. Hon är nämligen en bokhund och har fått lyssna på barn från Gustav Vasa skola som läser för henne varje fredag hela våren.

– Jag tycker Teodora är duktig på att lyssna, säger Oliver.

Teodora är en av många anställda på Stadsbiblioteket, men den enda med fyra ben. Foto: Sacharias Källdén

Att ha någon som lyssnar men inte avbryter högläsning är viktigt. Foto: Sacharias Källdén

Pappa Thomas tycker att det är en jättebra metod att barn får läsa för en bokhund, och att Oliver blivit mer motiverad att läsa hemma. En stund senare kommer även Leah Wallin, 8 år, in för att träffa Teodora.

Oliver och Leah sätter sig på varsin kudde på golvet, och det är dags för Teodora att sätta på sig sin gula väst som signalerar att hon ska arbeta. Då får Olivers pappa och Leahs lärare gå ut ur rummet så Teodora kan koncentrera sig. De börjar med att spela memory. När det blir Teodoras tur ställer hon sig på de kort hon vill att barnen lyfter på. Både Oliver och Leah får tre rätt par – Teodora får ett rätt par.

Oliver Blomborn hälsar på Teodora som tycker mycket om att bli kliad på magen. Foto: Sacharias Källdén

Lyssnar men avbryter inte

Husse Max Elnerud ville att Teodora skulle ha ett jobb för att aktivera sig, och anmälde dem till en ettårig utbildning för bokhundar på Linnéuniversitet i Växjö. Syftet är att hunden tillsammans med sin förare ska föra samman barn med litteratur och att barnen ska läsa högt för hunden, som ska ha en lugnande effekt.

– Föräldrar och lärare tenderar gärna att rätta barnen när de läser högt, men Teodora lägger sig inte i, hon fokuserar inte på vad som rätt och fel utan lyssnar bara, säger Max Elnerud.

Dags för memory och Teodora vet exakt vilka brickor hon ska välja. Foto: Sacharias Källdén

Genom att läsa för Teodora uppstår en mysig stund där barnen kan klappa och prata med hunden och känna sig betydelsefulla när de läser för henne. Hon lyssnar men avbryter inte. Max märker att det finns en hög efterfrågan på bokhundar och att barnen blir mer motiverade när de vet att de ska få träffa Teodora.

– Den här satsningen som stadsbiblioteket har gjort har gett så mycket tillbaka. Det främjar läsandet och är ett sätt att tänka utanför boxen. Jag minns ett barn som var väldigt hundrädd, men efter några gånger blev hon av med rädslan och tyckte det var kul att läsa för Teodora, säger Max.

När det är dags att börja läsningen får vi gå ut, så att Leah och Teodora kan koncentrera sig på dagens saga.

– Jag tycker det är kul att läsa för Teodora. Hon är så lugn och hon lyssnar mycket på en, säger Leah.

Ibland kan det behövas sällskap, pepp och stöd från en fyrbent vän. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.