Hylllas. Bistrochefen Morgan Östergren konstaterar att de märkt en tydlig “Svenskan-effekt” efter att SvD:s vinskribent utsett Icas bar till en av stans bästa. Foto: Sacharias Källdén

Här är Ica-butiken som är bäst på vin

Ica Liljeholmens bar har gått från att skapa folkhälsopanik till att hyllas av välrenommerade vinskribenter. Idag trängs stressade storhandlare med sommelierer vid det oväntade vattenhålet.

  • Publicerad 14:30, 3 maj 2019

Det är åtta år sen Ica i Liljeholmen, som första matbutik i landet, började servera vin vid delikatessdisken. Då fanns det fem röda och fem vita på menyn. Idag har butiken ett 80-tal olika vinetiketter i baren.

Här “kliver du in i en vinvärld få kan mäta sig med” enligt Svenska Dagbladets vinexpert Mikael Mölstad, som i vår utsåg vinbaren till en Stockholms absoluta bästa.

På tidningens lista finns tjusiga ställen på innerstadsadresser – och så Ica, som enda stopp utanför tullarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Måndagen efter publiceringen i mars var baren proppfull, säger bistrochefen Morgan Östergren.

– Det var verkligen en “Svenskan-effekt”. Det var helt packat i baren och nya målgrupper har lockats hit. Pensionärer slår sig ner vid lunch för att testa viner till räkmackan, nyfrälsta vinnördar har hittat oss och sommelierstudenter tränar inför sina prov här, säger han.

"Djärvt"

Men resan till att bli en upphöjd finbar har varit lång. När mataffären ansökte om alkoholtillstånd 2010 var tongångarna alarmisktiska. Stadsdelens tjänstemän och politiker hade farhågor om langning i butiken och att minderåriga skulle dricka slattar vid borden. Forskare varnade för att den lättillgängliga alkoholen skulle slå mot folkhälsan.

Gästerna Kerstin och Bengt Littke, som bor vid Sjövikskajen, tar ibland ett glas vin inne på Ica på fredagarna och minns att de höjde på ögonbrynen när baren var ny.

– Det var ju rätt unikt och djärvt! Men vi tycker det är jättetrevligt och brukar få goda vinråd av de som jobbar här, säger Bengt Littke.

Trendsättare

Klart är att Ica i Liljeholmen startade en trend som slagit rot i Sverige. Idag går att dricka vin i många matbutiker runt om i landet.

Nu tar mataffären upp kampen mot krogarna

Trots det hajar en del kunder fortfarande till vid baren, enligt Jesper Annell, som ansvarar för butikens kommunikation.

– Vi sticker fortfarande ut men det är ju stor skillnad på att bara vara en Ica som säljer vin och den bistro vi har idag. Det är fortfarande många lokalbor som kommer hit men också vinintresserade som åkt långt, både från Sverige och internationella gäster, säger Jesper Annell.

Ingen uppläxning

Men trots att baren nu omfamnats av dryckeskonnässörerna är inga vita dukar och stela kypare på gång, lovar Morgan Östergren.

– Det ska vara en lättsam stämning och folk ska känna sig trygga här. Ingen ska behöva bli uppläxad om vad en Chablis är och det ska inte kosta brallorna att dricka ett gott vin, säger han.

Stammisar. Bengt och Kerstin Littke bor vid Sjövikskajen och hänger ibland på Ica Liljehomen på fredagarna. "Vi brukar sitta här och prata om vad vi ska köpa för mat över ett glas vin" säger Bengt. Foto: Elina Lundberg

Några fler matbutiker som serverar vin i stan

ICA Kvantum Åkermyntan i Hässelby.

ICA Supermarket på Folkungagatan.

ICA Supermarket Vanadis på Vanadisvägen.

Visa merVisa mindre

Morgan Östergren och Jesper Annell. Foto: Sacharias Källdén