Här är Idlaflickorna still going strong

För åttonde året i rad håller gymnastikföreningen Idlaflickornas pensionärsgäng till mellan riksdagshuset och Norrbro under sommaren. På premiärträningen deltog även en Idlapojke, 85-årige Bengt Bengtsson.

  • Publicerad 10:31, 11 jul 2019

Idlaflickorna startades av Ernst Idla på 1940-talet. Träningen går ut på att röra sig och dansa samtidigt som man använder sig av bollar på olika sätt.

Gymnastikgruppen turnerade utomlands på 1950-talet och visade upp sina konster men sedan dess har medlemmarna blivit äldre och bildat en pensionärsgrupp där de flesta är 80-plussare. I sommar planerar de, om vädret tillåter och tillräckligt många deltagare ansluter, att träna på gräsmattan mellan riksdagen och Norrbro på tisdagar klockan 13. Vi var med på premiären.

– Jag är den enda Idlapojken här i dag, vi är annars ett gäng män som brukar träffas och träna ihop. Då använder vi basketbollar, de vanliga är lite för små. Det är en väldigt anständig träning! Man får bra koordinationsförmåga och lär sig att springa snyggt med bollarna, säger Bengt Bengtsson.

Här tränar 80-plussarna i sommar

Barbro Hultman träffade Ernst Idla för första gången när hon var nio år.

– Han pekade på mina plattfötter och rekommenderade fotgymnastik minns jag, säger hon.

I åtta år har hon hållit i sommarträningen för äldre.

– Alla är välkomna att delta, det är roligt när förbipasserande hoppar in och är med. Jag hoppas på att få med ordningsvakterna. I dag sa de: "vad roligt att ni har kommit igång med baletten!", säger hon och fortsätter:

– Ernst Idla brukade ha sommarträningar på Zinkensdamms IP, då sprang man så att man höll på att kräkas.

Barbro Hultman berättar att träningen bland annat gör att man får bättre rörelseförmåga i handlederna.

– Vilket till exempel gör att man kommer åt bättre när man borstar tänderna, det gläder många tandläkare! Och så får man bättre balans. Bollen använde Ernst för att locka och motivera människor till träning, och den har en otrolig dragningskraft, säger Barbro Hultman och fortsätter:

– Vi tränar inte bara kroppen utan också hjärnan. Bollsinne kan alla träna upp och man ska få bollen att lyda en. När man har kontroll över den och koncentrerar sig så glömmer man sina egna svagheter.

Barbro Hultman, Birgitta Thunvik, Maret Nyström, Sandra Herrera och Bengt Bengtsson. Foto: Jannie Flodman

Idlaflickorna...

...eller föreningen Idla är en gymnastikgrupp som startades av Ernst Idla på 1940-talet. Träningen går ut på att röra sig och dansa samtidigt som man använder sig av bollar på olika sätt. Det finns fortfarande grupper för seniorer och barn.

Bengt Bengtsson, 85, har tränat med Idlametoden i ungefär 35 år. Foto: Jannie Flodman