Konkurrens. Carina Sahlin som tidigare jobbat på frisersalong inne i stan upplever att det är större konkurrens i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson

Här är Järfällas frisörtätaste område

Runt 20 frisersalonger ligger kring Jakobsbergs centrum. Vi snackade runt med några av frisörerna och kunderna om varför området kan tänkas krylla av salonger.

  • Publicerad 16:28, 13 nov 2018

På sina håll skiljer det bara några meter mellan de närmaste frisersalongerna i centrala Jakobsberg. Vissa har legat där i decennier, andra har bara några år på nacken.

På Vasaplatsen öppnade Exclusive Barbershop House of Fade för 1,5 år sedan. En av stammisarna är Christian Rylander som åker hit varje torsdag från Bromma för att få en så kallad skin fade.

– Jag blev tipsad av en kompis son om att komma hit. Jag har gått till många olika ställen men det här är den bästa skin faden jag fått, berättar han.

Salongen nischar sig också på afrohår.

– Det fanns ingen afrofrisör här innan, men vi klipper andra hårtyper också, säger ägaren Rita Osei Konadu.

Nisch. Rita Osei Konadu har nischat sig på afrohår på salongen hon driver. Här med dottern Greatlyn. Foto: Mikael Andersson

Besök. David Sahlsten, på besök från Umeå, får en fade av frisören William. "Min kompis sa att jag skulle komma oklippt", säger David. Foto: Mikael Andersson

"Finns många salonger"

Några kvarter bort, intill Tornérparkeringen ligger Salong Miro sedan sju år tillbaka. Men redan innan dess var det en frisersalong som huserade i lokalen. Där sitter nu kunden Lotta och får håret slingat av frisören Abboud Miro.

– Jag har tänkt på att det finns många salonger här. På Vasavägen ligger det flera stycken. Det är väl många som vill sköta om håret nu för tiden, säger Lotta.

Kunderna hittar dit genom sociala medier, men också genom att de tipsar varandra, berättar Emy Miro som liksom brorsan Abboud jobbar i salongen.

– Det händer att kunder går till andra ställen, det kanske är billigare på annat håll, men så blir de inte nöjda och kommer tillbaka. Jag tror inte att det bara är genom priset som man lockar kunder.

Liksom Lotta har hon tänkt på att det är tätt mellan salongerna i området.

– Järfälla har blivit mer centralt, och kanske lite kändare. Det är mer folk här nu, det kanske beror på det, säger Emy.

Slingning. Abboud Miro slingar kunden Lottas hår. Foto: Mikael Andersson

Vanlig uppfattning

Ted Gemzell är vd på branschorganisationen Frisörföretagarna, och berättar att det är en vanlig spaning att det finns många frisersalonger på liten yta.

– Det gäller inte bara Jakobsberg, utan är en generell uppfattning i Sverige när man ser på centrum och städer. Den genomsnittliga butiken har 2,5 frisörer, så det blir ganska många butiker, som oftast ligger där många rör sig, säger han.

Det krävs ingen licens för att få kalla sig frisör. Många saknar gesällbrev eller kompetensbevis, samtidigt som det råder brist på behöriga frisörer i landet, berättar Ted Gemzell.

– Det är det bra med konkurrens, och att det finns olika prissättningar i branschen. Men har man en för låg prisbild kan man antagligen inte driva verksamheten professionellt, säger han.

På andra sidan Tornérparkeringen ligger Salong Hårstrå't där ägaren Carina Sahlin är i fullt sjå med att klippa en kund. Här har det legat en salong sedan 1960-talet, och Carina tog över för fem år sedan.

– Jag jobbade i stan innan, men ville komma närmare hemmet. Därför blev det naturligt att öppna en salong här, säger hon.

Kunderna består nästan uteslutande av stammisar. Och apropå att det är så tätt mellan salongerna säger Carina Sahlin så här:

– En skillnad från inne i stan är att här är man konkurrenter, i stan var man snarare kollegor.

Stockholm Direkt