Överraskningar. Det lilla huset på hjul som utgör det mobila biblioteket består av många lådor och fack som rymmer hemligheter. Pop-up biblioteket kan fyllas med olika innehåll för att funka för olika målgrupper. Foto: Therese Öström

Här är Järfällas nya bibbla – på hjul

Ett mobilt litet bibliotek kommer finnas på plats i Riddarparken i Jakobsberg under sommaren. Det är bibblans nya satsning för att locka fler barn och ungdomar till att försjunka i böckernas värld.

  • Publicerad 11:31, 27 jun 2019

För ett antal år sen fick biblioteken i Järfälla en donation som skulle gå till att väcka läslusten hos barn och ungdomar, och särskilt hos de som inte självmant letar sig till biblioteken.

Redan 2017 var planen att det skulle skapas ett cyklande bibliotek för kosingen, men riktigt så blev det inte. Efter workshops där barn i olika åldrar deltagit har man istället landat i ett pop up-bibliotek, i form av ett litet hus på hjul.

– Det blev en skapelse som är för tung för att dra på cykel! Vagnen har olika färger med hemliga fack och lådor för överraskningar, säger Kari Wessely, verksamhetsledare vid Jakobsbergs bibliotek.

Snart premiär

På onsdag nästa vecka kommer biblioteket att ha premiär i Riddarparken. Minibibblan består, utöver böcker och boktips för barn och ungdomar, också av spel och figurer. Det blir också överraskningar och andra aktiviteter som Kari Wessely inte vill avslöja innan premiären.

Framöver är planen att pop up-biblioteket ska komma till fler platser i Järfälla.

– Tanken är att komma till exempelvis förskolor och parker, och andra platser där vi kan tänkas träffa barn och unga, säger Kari Wessely.

Pop up-biblioteket finns på plats i Riddarparken onsdagar och fredagar 3-24 juli, klockan 14-17.30. Om regnet öser ner huserar den istället inne på Jakobsbergs bibliotek.

Stockholm Direkt