Jesper Lindell Foto: Fredrik Gustafsson

Här är julens hjältar

Sverige stannar inte, trots att klockan slagit 15.00 på julaftonseftermiddagen. Det är Jespers, Kims, Mamukas och alla de andra julhjältarnas förtjänst.

  • Publicerad 10:26, 22 dec 2017

Jesper Lindell, som bor i Krägga, jobbar som bärgare och i år har det blivit hans tur att ha passet över julhelgen.

”Lite ensamt”

Han har gjort det tidigare, för tre år sedan, och han tycker inte att julafton skiljer sig särskilt mycket från andra arbetsdagar. Bortsett från en sak.

– Det är lite ensamt. När jag jobbade julhelgen för några år sedan hade jag bara tre uppdrag, säger han. 

Hur många uppdrag han kan vänta sig i år är dock svårt att säga.

– Kollegan som jobbade förra året hade bara ett uppdrag, och han som jobbade julen innan det hade fullt upp hela dagen. Så man vet aldrig hur det kommer att bli, säger Jesper Lindell.

Firar med flickvännen

Trots att Jesper ska jobba på julafton i år så har han planer på hur han ska fira den ändå. 

– Jag ska fira med min flickvän och hon kommer att hålla mig sällskap i bilen om jag blir tvungen att rycka ut, säger han.

Blir det någon julmusik i bärgningsbilen?

– Nej, det blir det väl inte. Och hinner vi så ska vi kolla på Kalle Anka på SVT Play i bilen. Det gjorde jag faktiskt förra gången jag jobbade jul, tittade ”Kalle” på SVT Play i bilen någonstans i Enköping, efter ett jobb, säger han.

Är det mest avåkningar du rycker ut till?

– Det är olika. Men avåkningar och punkteringar. Finns det reservhjul så byter vi det. Vi kan laga däck också, men det är bara vissa märken vi gör det på, säger han.

Men hunden Grimm (som flankerar Jesper på bilden) får inte följa med i bilen jul. Jesper är bara hundvakt åt sin syster.

– Nej, Grimm lånar jag bara.

Mamuka Rostiashvili Foto: Fredrik Gustafsson

Att vara tillgänglig under julafton är någonting taxichauffören Mamuka Rostiashvili är van vid att vara. I år är inget undantag.
– Jag har några förbokade körningar redan nu. Till exempel till Enköping och Arlanda, säger han.

Klockan tolv hos familjen


Trots att Mamuka är tillgänglig nästan hela dagen så vill han hinna fira julafton med familjen. Därför har han avsatt en timme åt att vara hemma.
– Jag kommer att vara hemma klockan 12 på julafton. Men innan och efter det kör jag som vanligt.

Redo. Kim Walgeborg och Roine Riddarsköld jobbar på julafton. Foto: Daniel Sjöberg

Att Kim Walgeborg och Roine Riddarsköld ska jobba på julafton kom inte direkt som någon överraskning för duon på Räddningstjänsten. Det var precis tvärtom skulle man kunna säga.

– Vi är förberedda. Vi har ett schema som är utlagt över ett helt år så man hinner förbereda sig, oavsett om det är julafton eller midsommar eller vad det nu är. Det spelar ingen roll vilken dag det är i veckan, säger Roine.

Inte nog med att de jobbar på julafton. De jobbar hela dygnet dessutom. Ett 24-timmars, men vare sig Kim eller Roine klagar.

– Det är en andra familj det här. Vi jobbar så tätt ihop. Vi är så beroende av varandra, säger Roine.

Linda Al Assaf Foto: Linda Lundberg

Linda Al Assaf är en riktig veteran när det kommer till att jobba på julafton. Det har hon gjort i tio år. Den här julaftonen jobbar hon mellan klockan 9.30 och 17.30 på Lidl i Brunna. Hon kommer mest att vara ute i butiken och jobba, men hon ska även hinna baka lite bröd i bageriet.

– Jag hinner hem och fira ändå. Jag kommer hem och allt är fixat, säger Linda Al Assaf.

Hennes familj har traditionen att börja fira omkring klockan åtta på kvällen. Tur är väl det att Linda Al Assaf inte bryr sig om Kalle Anka på TV:n.

På nyårsafton är hon ledig, och då är det hennes tur att ordna med förberedelserna.

Jennifer Bricic, undersköterska. Foto: Linda Lundberg

Julaftonsmorgonen börjar med julgröt till frukost till ljudet och värmen från en sprakande brasa. Omsorgspersonalen på äldreboendet Hagtorp i Tibble har bett anhöriga ta fram fina kläder till de boende. Till lunch dukas det fint.

– Jag tycker att det är trevligt att jobba på julafton. Lite stressigt, men trevligt, säger Jennifer Bricic, undersköterska.

Det här året jobbar hon från klockan sju på morgonen fram till klockan tre på eftermiddagen. Hon bor precis intill, så hon hinner precis hem för att titta på Kalle Anka och fira jul med sin man. Men med resten av familjen firar hon desto mer på juldagen istället.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet