Annabella Silva pratar med Maj Augustsson. Runt bordet pratas det om allt från lokala angelägenheter, till hobbies och politik som till exempel sjukvården berättar dem. Foto: Sacharias Källdén

Här är kaféet som har sällskap på menyn

En öppen mötesplats för alla som vill ha sällskap. På Café Vallgossen står kaffe, kaka och kamrater på menyn.

  • Publicerad 20:00, 16 jan 2020

Det fylls på vid några av borden inne på Stockholms sjukhems restaurang. En kopp kaffe, en liten kaka och så är samtalen igång. Precis som det är tänkt.

Café Vallgossen ska vara en öppen mötesplats och träffpunkt för samtal och samvaro till en billig fikapeng, enligt arrangörerna Stockholms sjukhem och Röda Korset Kungsholmen.

Sopplunchen på Lillan där det pratas om allt

Idén föddes när de både ville göra något mer för att förebygga ensamhet och ofrivillig isolering.

– Vi ville skapa en mötesplats för att bidra till gemenskap istället för isolering. Ensamhet och ofrivillig isolering är ett stort problem i dagens samhälle, säger Marianne Spiik, kommunikationschef på Stockholms sjukhem.

Britta Lindberg, 84 år, äter lunch här varje fredag. Det var så hon såg skylten för onsdagsfikat. "Jättebra initiativ! Allt som görs för äldre är bra. Kyrkan gör massor men det är inte alla som är intresserade av det" säger hon. Foto: Sacharias Källdén

När Kjell Bergquist sätter sig ner bredvid Klaus Potratz börjar de skoja direkt. "Jag var och fikade vid Hötorget och började prata med en annan gubbe. När jag skulle gå sa han "tack för samtalet", det säger en del" berättar Klaus Potratz. Foto: Sacharias Källdén

Kaféet startade i höstas på försök och nu har parterna beslutat att köra vidare varje onsdag under hela våren. Upplägget är enkelt. Det är bara att komma – alla är välkomna. Sedan finns det specialpris på fikat för de som är sugna men det är inget krav.

– Det finns ingen åldersgräns, det är flest äldre som har varit här men även några yngre. Sedan har vi fyra-fem samtalsvärdar som frågar de som kommer om de har lust att prata, för att skapa en första kontakt. Många nappar på det, och många kommer tillbaka, säger Lisbeth Roy, frivilligsamordnare på Röda Korset.

– Det finns ett jättebehov av såna här aktiviteter, men det är svårt att nå ut till dem som behöver det allra mest, fortsätter hon.

Träffpunkt för äldre på Kungsholmen börjar sälja lunch

Denna onsdag är det runt tio besökare, en vanlig snittsiffra enligt arrangörerna, där de flesta har varit där någon gång tidigare, och de sätter sig vant intill varandra.

Samtalsämnena kan handla om allt ifrån gamla spårvagnar till maten på julbordet.

– Idén är utmärkt bra. Om man ändå ska dricka sitt kaffe hemma i lyan kan man lika gärna göra det tillsammans här istället, säger 91-åriga Kungsholmsbon Maj Augustsson.

Vid ett bord intill sitter Kjell Bergquist och pratar med Noella Bickham och Klaus Potratz. Han har tagit sig hit från Vasastan och gillar initiativet, men hoppas att även fler män ska bli fikasugna.

– Det är ett bra initiativ, men tyvärr är få män som har hittat hit. Det sägs ju att kvinnor har bättre nätverk med sina vänner, att kanske män som till exempel blir änklingar tappar det. Så man borde kanske jobba på att försöka locka hit fler män också, säger Kjell.

Åke är samtalsvärd och här varannan vecka. "Ibland kan det bli rätt intressanta diskussioner här. I Sverige håller man sig gärna till sitt egna umgänge, men när jag kommer hit möter jag människor som jag annars inte skulle träffat. Man har mer gemensamt än man tror och det blir väldigt lite prestige. Det ger mig otroligt mycket!" Foto: Sacharias Källdén

I snitt burkar ett tiotal gäster, förutom samtalsvärdarna, vara på plats varje onsdag, enligt arrangörerna. Foto: Sacharias Källdén

Café Vallgossen

Vad: Öppen mötesplats för alla, "för samtal, samvaro och fika." Arrangeras av Stockholms sjukhem och Röda Korset Kungsholmen.

Var: Stockholms sjukhems restuaruang, Mariebergsgatan 22.

När: Varje onsdag, klockan 14.30-16.

Hur: Gratis, men fika med kaffe eller te och kaka säljs till specialpris för de som vill, 30 kronor.

Visa merVisa mindre