Här är katten som "anfaller" hundar i Hornstull

Han har anklagats för att sätta skräck i Hornstulls hundar med sina blixtsnabba attacker. Nu träder katten Kodas ägare fram till hans försvar: ”Hundarna ska vara på sin vakt”.

  • Publicerad 19:30, 22 feb 2017

Är han verkligen en orädd, ondsint värsting som ger sig på hundar i Hornstull när de som minst anar det?

Kodas ägare Anton Afremo känner sig rätt säker på att det är hans katt som har anklagats för att vara den gråa best som, enligt en mycket läst insändare, ligger och lurpassar vid trappan ner till vattnet vid Liljeholmsbadet.

LÄS MER: INSÄNDARE. "Vem äger katten som anfaller hundar i Hornstull?"

– Han hänger vid trappan och brukar sitta i ett träd vid badet. Han har halsband och är grå och jag har inte sett någon annan grå katt här så vi får nog tro att det är vår krabat. Han vaktar Hornstull, säger Anton Afremo, om insändaren som publicerades i Södermalmsnytt i slutet av förra året.

"Hornstulls egen Rocky Bolboa"

Sen dess har insändaren vållat en het debatt och tydligt delat läsarna i ett katt- och ett hundläger.

Insändaren har både roat, ”måste vara ett lejon eller kanske en sabeltandad tiger”, och oroat, ”såg den till och med attackera en ung tjej och kille häromdagen”.

Hornstullskatten Koda beskrivs av ägaren Anton Afremo som lekfull, snäll och oblyg. Men hundägare i kvarteret fruktar honom. Foto: Maja Brand

"Hamnar katten i underläge när det kommer fyra hundar tycker jag att han har rätt att försvar sig" säger Anton Afremo om det omskrivna mötet mellan Hornstulls värstingkatt och kvarterets hundar. Foto: Maja Brand

Orädd, absolut, konstaterar Anton Afremo om Koda. Samtidigt tonar han ner Kodas rykte som kvarterets vilde.

– Nog för att han är Hornstulls egen Rocky Bolboa men jag tror inte att han attackerar hundar. Han fajtas kanske lite lätt. Han är faktiskt kompis med en chihuahua. Eller också så är han bara en ögontjänare och visar sitt rätta jag på gatan, säger Anton Afremo.

Kommer inte stängas in

Han hävdar att Koda mest är känd för att vara en kelig och oblyg katt som hänger hos grannar och strosar runt i kvarteren vid vattnet och Tanto. Visst fångar han en hel del råttor, men att hålla Koda inne för att freda västra Söder, som insändarskribenten önskar, kommer inte hända.

– Koda är en free spirit och katter är inga inomhusdjur. De förtjänar sin frihet och behöver motion precis som en hund. Och det är inte lätt att få när man bor på 30 kvadrat, säger Anton Afremo.

Bör hundarna i Hornstull känna sig rädda?

– Ja, snart ger han sig på bävrar och spädbarn också. Så ser ni en grå katt i Hornstull, spring åt andra hållet.

Går det att sluta fred, kan hund- och kattmänniskor läka såren?

– Nej, det här är en konflikt vi får leva med tror jag, säger Anton Afremo.

LÄS ÄVEN: Katten Terror satte skräck i Hjorthagen – nu träder matte fram

"Katter är inga inomhusdjur" säger Anton Afremo om hundägarnas vädjan att hålla Koda inne. Foto: Maja Brand