Rad ett från vänster: Ella Hermansson, Xena Näslund, Zoe Näslund, Emma-Louise Nordenstam, Vera Zaar. Rad två från vänster: Nicole S-Latef, Amelya S-Latef, Vibe Lilja Beite Foto: Ylva Bergman

Här är klubben som satsar på hockeytjejerna

Hässelby Kälvesta Hockey Club har i år för första gången en hockeyskola bara för tjejer. Och intresset är stort – redan nu samlas ett 30-tal varje söndag för att träna ihop.

  • Publicerad 16:21, 30 okt 2018

Luften är kall inne i ishallen på Grimsta IP men på isen är det ingen som fryser. Puckar skjuts in i sargen, det tränas svängar och när tränarens visselpipa ljuder genom luften samlas alla längs med ena kanten.

– Det gäller att våga gå på och inte vara försiktig. Hockey är en tuff sport! Det roligaste är att spela match och göra många mål, säger Zoe Näslund, nio år, som spelat hockey i fem år.

Full fart. Tjejerna som är med i hockeyskolan tränar tillsammans på söndagar. Foto: Ylva Bergman

Bara för tjejer

I år har klubben för första gången en hockeyskola bara för tjejer. På söndagar samlas ett 30-tal tjejer födda 2013 och uppåt och tränar tillsammans. Det är nästan lika många som på killsidan där 35 stycken är med på hockeyskolan.

– Det känns bra att vi får spela bara med tjejer utan massa killar som man kan krocka med, säger Nicole, 7 år.

Maja Beite är styrelsemedlem och en av initiativtagarna till hockeyskolan för tjejer. Hennes barn Vibe, 6, och Tage, 8, spelar båda i klubben.

– Förra året var jag "bara" förälder och jag såg tydligt att tjejerna inte tog samma plats som killarna på hockeyskolan. De stod oftare vid sidan och tittade på, säger hon.

Hon berättar att styrelsen i år har ett uttalat fokus på just tjejerna. Hockeyskolan är ett första steg för att få fler tjejer att stanna kvar i klubben.

– Förut har många tjejer börjat på hockeyskolan men sen är det många som slutar. Drömmen är ju att starta egna lag för alla jämnåriga tjejer, säger Maja Beite.

I nuläget har klubben ett tjejlag som tränar ihop en gång i veckan. Men efter jul startas ett nytt lag för flickor födda -11, -12 och -13. Alla som vill är välkomna, oavsett hur mycket man har spelat innan.

Pälsar på. "Det jobbigaste med hockeyn är nya, obekväma hjämar", säger Maja Beite och hjälper dottern Vibe med hjälmen. Foto: Ylva Bergman

Tuffa. Tvillingarna Xena och Zoe Näslund brukar göra mål eller spela back. De har spelat i klubben i fem år. Foto: Ylva Bergman

Tjejsidan växer mest

Matcher får tjejerna spela tillsammans med killarna – eftersom det inte finns några serier för tjejer på juniornivå. Något klubben hoppas att det ska bli ändring på.

– Tjejsidan växer mycket mer än killsidan just nu vilket är roligt men det skapar utmaningar för föreningarna. Det behövs mer isyta och fler omklädningsrum när det är fler lag, säger Conny Abrahamsson, ansvarig tränare på isen.

Han tycker också att det är viktigt att tjejerna hamnar högst upp på agendan i klubben.

– Egentligen är det ingen skillnad på tjejer och killar – det är vi vuxna som gör skillnad. Den enda skillnaden jag som tränare ser är att tjejerna lyssnar bättre och är noggrannare med detaljer, säger Conny Abrahamsson.

Och det märks när det är match.

– Vissa försöker tackla oss men vi är så bra på att åka skridskor så de ramlar själva istället, säger Xena Näslund, nio år.

Just nu pågår arbetet med att uppdatera klubbens värdegrund. Samtliga lag – både ledare och spelare – utbildas för att sporten ska kännas mer inkluderande. I det ingår nolltolerans mot mobbing som enligt Maja Beite "ska bort från klubben, helt enkelt".

Vad gör ni för att killarna ska lämna plats åt tjejerna?

– Många ser hockeyn som macho men vi jobbar stenhårt för att det ska bli mjukare. Vi involverar killarna både på och utanför isen. Det har faktiskt inte varit några problem.

Nu hoppas de att fler ska vilja testa på den nya hockeyskolan. Budskapet från tjejerna på isen är tydligt – kom och testa!

– Om man har kul så är man bra, säger Xena Näslund.

Vibe Lilja Beite, Nicole S-Latef och Amelya S-Latef tycker att det är kul med den nya hockeyskolan. Foto: Ylva Bergman

Satsar. Conny Abrahamsson är ansvarig tränare på isen och styrelsemedlem i HKCH. I år satsar de extra på tjejerna i klubben. Foto: Ylva Bergman

Vill du testa?

När? Söndagar kl 15-16

För? Tjejer födda -13 och äldre.

Kostar? Prova på gratis 3 gånger. Sen 1000 kr/säsong.

Hur? Mejla kansli@hkhc.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

White Monday i stället för Black Friday

Nyheter Kampanjen vill belysa problemen med överkonsumtion och lyfta fram alternativ I dag är det White Monday - en motreaktion till novembers köpfester och ett initiativ som vill lyfta alternativ till nykonsumtion. – Vi vill ge bättre förutsättningar för Väsbyborna att återbruka,...måndag 19/11 17:24