Här är kollot i Jakan där barnen blir kojbyggarproffs

Det är inte bara nya lägenhetshus som byggs runt om i Järfälla. På Söderhöjden tar nu även små kojor plats – under årets kojbyggarkollo. Det hela är en del i en satsning på att lära barn om arkitektur och stadsplanering.

  • Publicerad 16:43, 16 aug 2018

Att bygga kojor är som att bygga sitt eget hus

I den lilla skogen mellan bostadshusen på Söderhöjden, E18 och järnvägen har en mindre by byggts upp. Men byn består inte av hus, utan av tre kojor, placerade någon meter upp i luften.

– Det är för att fukt och kyla från marken inte ska kunna ta sig in i kojan, berättar Alma Strandanger, 9, som bygger på en av kojorna.

Hon är en av sexton deltagare i det fem dagar långa kojbyggarkollo som för andra året i rad arrangeras av Järfälla Kultur.

Det är en del av en större satsning på arkitekturpedagogik för barn i kommunen, som går ut på att de genom att själva bygga ska lära sig om husbyggande och stadsplanering.

– Jag tycker om att bygga kojor, för det är som att bygga sitt eget hus vilket är spännande. Och det är roligt att vara i naturen, det är lugnt här, säger Alma Strandanger.

För på kollot får man glömma allt vad hafsverk heter. Det är rejäla kojor som tål väder och vind som byggs här. Varje koja är placerad mellan tre närliggande träd, och golvet är gediget med mindre grenar tätt sammanflätade.

– Jag har lärt mig att man ska fläta golvet, för att det ska bli mer stabilt. Det blir bra, men är ganska jobbigt, berättar Hugo Wahlgren, 12.

Väggar. Valle och Norton Sandsten hjälps åt med att fästa pinnarna som ska bli grunden för kojans väggar. Foto: Mikael Andersson

"Lär sig samarbeta"

Ledaren Stefan Petersson går runt mellan kojorna och ger tips på hur olika grenar ska fästas. Han är arkitekt, arkitekturpedagog och undervisar också på KTH.

– Det ytliga vi gör här är att vi bygger kojor. Men barnen får samarbeta, besluta saker ihop, lära sig om allemansrätten och ta hänsyn till naturen. Det finns en kraft i att göra det här tillsammans, säger han.

Stefan Petersson fortsätter:

– Det är en tusenårig bygghistoria som förmedlas till barnen när de lär sig bygga kojor. Samtidigt får de öva upp sin koncentration och sitt tålamod, något många är ovana vid i dag med alla skärmar och all snabb respons.

Får använda fantasin

Vid en annan koja hjälper kompisarna och nioåringarna Hugo Björkman och Simon Rosenblad varandra med att fästa kojans stege.

– Hemma har min pappa och jag byggt en kaninbur i två våningar och en del andra grejer.

– Men det är kul att vara ute i naturen och bygga kojor! Jag är med i scouterna men vi har inte byggt kojor där än, säger Simon Rosenblad.

Hugo Björkman fyller i:

– Det är viktigt att man samarbetar när man bygger kojor, själv har jag inte byggt så många innan. Men det är jätteroligt, man får använda fantasin!

Samarbete. Det är viktigt när man bygger kojor, tycker kompisarna Simon Rosenblad och Hugo Björkman. Foto: Mikael Andersson

Golvläggning. Linnea Lindfors, Max Olsson och Alma Strandanger fixar ett stabilt golv. Foto: Mikael Andersson

Arkitektursatsning för barn i Järfälla

Eftersom det byggs mycket i kommunen, har Järfälla Kultur sedan över ett år tillbaka en satsning på arktitekturpedagogik för barn.

Tanken är att de genom att själva skapa grejer – som kojorna i kollot – ska lära sig om stadsplanering och om hur olika saker påverkar arkitekturen.

Under 2017 arbetade över 750 barn i Järfälla med arkitekturpedagogik i olika former, framför allt i skolan.

Stockholm Direkt