Gilla-konst. Här är en skiss på det konstverk som ska komma på plats utanför bibliotekets entré. Tanken är att det ska trigga människor att lägga upp bilder på sociala medier. Foto: Täby kommun

Här är konsten som ska smycka Biblioteksgången

Schack, perforerad plåt och sociala medier-konst. Nu är det bestämt vilka tre konstnärer som ska få fart på Biblioteksgången i centrum.

  • Publicerad 16:34, 10 okt 2019

Över 100 konstnärer skickade in sina förslag på hur de ville att Biblioteksgången i Täby centrum skulle förändras. Nu har tre projekt valts ut för att smycka den idag besökta, men ack så mörka, gången i centrum.

– Vi vill att konsten ska ge Biblioteksgången något mer, säger Sanna Malmström, kulturintendent på Täby kommun.

En konstkommitté från Täby kommun har gått igenom alla förslag som skickats in och valt ut de vinnande bidragen. Tre platser har valts ut där konsten ska vara i fokus: utanför kulturhuset, fasaden på Hörnet (som är en mötesplats för ungdomar i högstadiet) och själva stråket i sig.

Schackbräde

Stråket ska designas av konstnären Katarina Löfström och tanken med hennes skissförslag Walk of life är att göra om plattorna på gången till ett schackbräde, där människorna blir själva spelpjäserna.

– Hon vill byta ut den tilltänkta markbeläggningen mot ett schackmönster. Hon har även gett förslag på kuber som man kan sitta på i olika höjder som ska placeras ut, säger Sanna Malmström.

Förslag. Såhär såg den första ritningen ut för Biblioteksgången, vissa förändringar kan ske men känslan ska bestå. Foto: Täby kommun

Ungdomar skapar

Utanför Hörnet ska ett konstverk i perforerad stålplåt, som sedan lackas med färg, sättas upp på fasaden på båda sidor om byggnaden. Det ska även belysas med LED-lampor. Konstverket kommer skapas av Landskapskollektivet Disorder tillsammans med ungdomarna som besöker Hörnet.

– De kommer hålla flera workshops med ungdomarna. Det känns spännande att de får vara med och skapa stadsrummet i Täby. Sen kommer projektet avslutas med en invigning, säger Sanna Malmström.

Utanför entrén till kulturhuset ska en skulptur komma på plats i rostfritt stål. Enligt konstnären Veronica Brovall ska det trigga människor att posta bilder på sociala medier.

Badet ska få kakelmålning

Förutom konsten på Biblioteksgången kommer även Täbys nya badhus, som ska byggas vid Bergtorpsrondellen, få ett konstverk. Det stora verket, gjort av kakel, ska placeras inne i badhusets entré och får passande nog ett undervattenstema.

Tanken är även att Biblioteksgången ska bli uppdelat i ett cykelstråk och ett gångstråk. Låga träd och blommor ska planteras och fler sittplatser ska på plats.

Konsten på Biblioteksgången kommer att kosta runt två miljoner kronor. Planerna på att göra om Biblioteksgången har pågått sedan 2016, byggstart var tidigare planerad till 2020 och hela gången skulle stå klar 2021. Tidsplanen och budgeten kan dock förändras.

– Vi ser över det just nu och kommer att veta mer senare i höst, säger Henri Dehaim, landskapsarkitekt på Täby kommun.

Efterlängtat. Många Täbybor tycker att något borde hända med den mörka gången i centrum. Foto: Maria Svensson

Biblioteksgången i siffror

38 miljoner kronor beräknas hela projektet att gå på.

Två miljoner kronor beräknas konsten kosta.

450 meter långt är själva stråket som ska göras om, med start vid Storstugan och slut innan bron som leder till Tibblebadet.

2016 startade planerna med att förändra gången.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt