Matematik. Cameron MacLeod har tillsammans med en programmerare byggt en algoritm som kopplar ihop konstnärer och väljer ut vilka som ska få ställa ut i Platform Stockholms galleri. Foto: Maja Brand

Här är konsthallen som styrs av en algoritm

I galleriet Platform Stockholm på Lövholmen styr en avancerad algoritm vilka konstnärer som får ställa ut. Och sedan algoritmen tog över har antalet internationella konstnärer som vill ställa ut exploderat.

  • Publicerad 05:52, 14 nov 2016

I Färgkontoret på Lövholmen huserar Platform Stockholm, ett ateljékollektiv och en utställningslokal med 110 konstnärer i 64 studios.

Sedan 2013 tillämpar de ett något oortodoxt sätt att välja vilka som ska ställa ut. Urvalet sker inte längre av en jury, utan genom att en speciell algoritm, Curatron, tar fram tre konstnärer som får samarbeta och tillsammans ställa ut.

– När vi startade galleriet försökte vi med ett system där alla konstnärer som håller till här fick rösta på vilka de ville skulle ställa ut, men vi fick inte tillräckligt med röster för att kunna fatta opartiska beslut. Då kom jag på idén att istället skapa en algoritm där de som ansöker om att få ställa ut är de som får välja vilka det blir, säger Cameron MacLeod, grundaren av Platform Stockholm,

Färgcirkel

På en vägghängd tv visar han en visualisering av algoritmen. En stor cirkel med hundratals streck i olika färger, som ett stort garnnystan. Varje streck motsvarar en länk mellan två personer, färgen vilket land personen kommer ifrån.

– Om jag väljer er, A och B, så finns det en länk mellan mig och A och B. Men också en länk mellan er båda. Med 1000 sökanden är vi uppe i miljontals möjliga grupperingar, säger Cameron MacLeod.

Konstnärerna ansöker till utställningarna genom att skapa en profil med en kort presentation av sig själva och sin konst, alla konstnärer kan se varandra och välja de konstnärer de helst vill samarbeta med. Algoritmen väljer sedan den grupp som dels valt varandra, dels blivit valda av många andra inom systemet.

Algoritmen har fått intresset för Platform Stockholms utställningar med internationella konstnärer att explodera. När algoritmen utvecklades 2013 fick man in runt 100 ansökningar när man sökte internationella konstnärer. Idag är man uppe i runt 1300 sökande.

Samarbetskodning

I år har algoritmen nått även utanför Sverige och har använts av konstinstitutioner i länder som Danmark, Norge och Litauen

– Jag tror att det här reflekterar en utveckling i samhället. Nu används algoritmer på så många ställen i samhället och det har kanske bidragit till att göra det här intressant.

För Cameron MacLeod handlar det om en vilja att göra konsten mer interaktiv, att bidra till samarbete.

– Jag är väldigt intresserad av social interaktion och konst som innehåller ett element av att skapas av flera olika personer online. Det här visar hur konst kan skapas i framtiden och hur digital infrastruktur kan användas inom konsten, säger Cameron MacLeod.

Kommande utställningar

Mellan den 12 november och den 7 december kommer Zuzanna Czebatul från Tyskland och Antoine Donzeaud och Félicia Atkinson från Frankrike att ställa ut tillsammans på Platform Stockholm. Antoine Donzeaud kommer att visa upp ett antal videoverk och skulpturer, Félicia Atkinson arbetar mycket med ljud och fiktion och Zuzanna Czebatul är skulptör och inspireras av äldre skulpturer. De tre har sammanförts genom algoritmen och har aldrig tidigare jobbat ihop.

Utställningen har öppet mellan klockan 11 och 19 på torsdagar, och mellan klockan 11 och 16 fredag-söndag.

Visa merVisa mindre