Nu börjar det nya rökförbudet att gälla. Foto: Karin Nilsson/Sacharias Källdén

Här är krogarna du kan få röka på trots förbud

Imorgon träder det nya rökförbudet i kraft.

  • Publicerad 20:00, 30 jun 2019

Måndag 1 juli är det dags för det omskrivna rökförbudet att träda i kraft vilket ska stoppa rökning på uteserveringar, perronger och utanför butiker eller andra allmänna entréer bland annat. Det gäller såväl tobak som e-cigaretter och vattenpipa.

Handlare rasar över nytt rökförbud

Folkhälsomyndigheten har gjort klart att det inte blir några undantag.

Men Stockholms stad gör en annan tolkning av den nya lagen och kommer ge flera större krogar undantag att upprätta en rökruta inom sina uteserveringar, bland annat Trädgården, något som StockholmDirekt kunde avslöja tidigare. Även Pridefestivalen diskuterar med staden om en liknande lösning.

Så ska Trädgården hantera nya rökförbudet

Nu rapporterar Dagens Nyheter att Mosebacke samt Slakthusets uteservering också kommer att få testa att avsätta en speciell plats för rökning enligt staden. Även Gården och Slakthusets nattklubb har ansökt om en liknande lösning och där väntar staden på kompletterande uppgifter. Många fler krogar har även ansökt till staden rapporterar DN,

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria

Men undantagen kommer med massor av krav. Bland annat ska rökrutan ligga så pass avskilt på området och vara så ventilerad av utomhusluften att det inte finns någon risk att rök når andra gäster. Och klubbens vakter ska se till att inga gäster tar med sig något drickbart in i rutan.

Här är det redan rökförbud på uteserveringen

– Vi anser att det borde finnas utrymme att vara lite mer pragmatisk när man tolkar lagen. Sedan får eventuella överklaganden visa om vi gjort rätt eller fel, sa Karin Hultman, chef på enheten för inomhusmiljöer tidigare till StockholmDirekt.

Det här innebär den nya tobakslagen

Förbudet gäller cigaretter, e-gigaretter och pipa.

Det gäller allmänna platser som perronger, busshållplatser, uteserveringar, lekplatser och idrottsplatser.

Det gäller också intill alla entréer som allmänheten har tillträde till, till exempel offentliga byggnader, butiker, biografer och restauranger. Hur nära entrén förbudet gäller avgörs från fall till fall. I lagen står det "ett par meter".

Ansvaret att se till att människor följer lagen ligger på uteserveringens eller butikens ägare. Ansvaret att kontrollera ägarna ligger i sin tur på miljöförvaltningen.

Visa merVisa mindre