Här är Kungsholmens helt nya köpcentrum

Dött hörn i betongen ska elektrifieras och väckas till liv. Efter år av byggande öppnar Trygg Hansa-husets handelsplan under mark. Hoppet: en ny knutpunkt på Kungsholmen.

  • Publicerad 14:19, 20 sep 2019

– Kolla här, det här är en riktigt ball grej. Man ser vattenfallet medan man plockar sina varor. Det brandavskiljande glaset var inte billigt. Men det var det värt!

Jerker Victor guidar nöjt genom den framväxande Ica-butikens inre, medan anställda tålmodigt fyller hyllorna. Vattenfallet är konstverket "Där floden rinner upp", ett flöde av vatten som faller från sjätte våningen inuti huset ovanför. Och nu fullt synligt även nere i den nya mataffären, genom en fet glasvägg.

Kontorsbjässen Trygg Hansa-komplexet har stått som en lättigenkännlig, men inte så inbjudande vägg, i korsningen Fleminggatan/Scheelegatan sedan 1977. Efter klockan 17 är det livlöst vid en av Stockholms mest kända byggnader.

– När vi köpte fastigheten gjorde vi en undersökning bland människor i området. De flesta sa att den här sträckan är en mörk och otrygg plats man gärna undviker. Det förstärks än mer av att stadsbyggnadskontoret ligger i kvarteret bredvid. Nu hoppas vi att mer folk ska vistas här, skapa ett flöde som öppnar upp hörnet, berättar en entusiastisk Erik Ullsten.

Han och Jerker Victor, som visar sin skapelse innan allmänheten släpps in den 2 oktober, representerar Areim, fastighetsutvecklare som köpte jättekåken 2014.

Fleminggatan – mer än bara trafik och buller

Areim har sålt vidare för en rekordsumma. Erik Ullsten och Jerker Victor har basat över Trygg Hansa-huset 2.0. Foto: Sacharias Källdén

Efter att ha skissat och byggt i ett och ett halvt år har 7 000 kvadratmeter under marken omvandlats från förråd, gym och lunchrestaurang, endast tänkt för de tusentals som jobbar kontor i husen, till något som ska bli en tummelplats för hela City.

Stor matbutik med restaurang och uteservering, Systembolaget och ett apotek. Och i den före detta banken, huset på gatuplan som kallas Grindstugan och utgör entré till underjorden, startas sushi och salladsbar.

Man har valt att satsa på ett fåtal stabila varumärken, istället för att krydda upp det med flera mindre och kanske osäkrare kort.

Entré blir genom Grindstugan. En trappa ner rullar Systembolaget ut sin nya butiksdesign. Foto: Sacharias Källdén

Dock: Areim har redan krängt vidare hela fastigheten. Deras jobba är avslutat. Det de köpte för strax över två miljarder sålde de för det dubbla till Folksam tidigare den här månaden, i en av de största fastighetsaffärerna någonsin i Sverige.

– Ja, nu går vi vidare till nästa projekt. Det är så vi gör, vi utvecklar. Men det är kul att kunna åka förbi med barnen här på Kungsholmen, peka och säga "det här har pappa gjort", säger en stolt Jerker Victor.

RÖSTLUND: "Därför blev detta innerstans ödsligaste område"

Här blir det uteservering. Foto: Sacharias Källdén

Trygg Hansa-huset

Butiker: Ica kvantum, Systembolaget, Apoteket hjärtat.

Gym: Sats.

Restauranger: Holy greens, Itamae.

Underjordiskt garage: 300 p-platser.

Öppnar: den 2 oktober.

Visa merVisa mindre