Här är Kungsholmens jätteodling – under jord

Kryddor, örter och bladgrönsaker – odlat i ett gammalt tidningsarkiv. Nu säljs grödor från den urbana stadsodlingen under DN-skrapan för första gången på Kungsholmen.

  • Publicerad 13:28, 1 nov 2018

I ett gammalt tidningsarkiv, tre våningar under jord, odlas det för fullt. Idén till Plantagons projekt ”cityfarm” föddes för två år sedan, som Stockholmdirekt kunde avslöja i september 2016.

Sedan i somras har man testat sig fram bland grödorna.

De gör om DN-skrapan till växthus – säljer grönsaker redan nästa år

Nu är det skördetid.

Från och med idag, torsdag säljs basilika, mynta och timjan på Ica Maxi Lindhagen, som varit med under hela satsningen, och sedan ska grödorna framöver säljas i ytterligare nio Maxi-butiker i Stockholmsområdet.

– Det känns jättekul och vi är väldigt exalterade. Vi planerar att öka successivt med fler butiker längre fram också, men bara inom fem mil eftersom vi vill lämna minimala fotavtryck i miljön, säger Mia Kleregård, vd för Plantagon Production Sweden AB som också har sitt kontor i fastigheten.

Just hållbarhetstänket är ledordet för odlingen. Allt sker i ett slutet system, från frö till planta, vilket tar några veckor. Ingen jord eller bekämpningsmedel används, varför man kan ta tillvara på hela plantan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Mia Kleregård återanvänds bland annat 70 procent av den energi som förbrukas vid odlingen. De använder cirka 250 gånger mindre vatten än vid odling utomhus och koldioxiden från de som jobbar i fastigheten leds ner till odlingen och omvandlas till syre som förs tillbaka.

Odlingens LED-belysning värmer även upp vatten som kan sparas till bergvärme vintertid så fastighetsägaren inte behöver köpa in lika mycket värme.

Det är företagets ”usp” jämfört med andra liknande underjordiska odlingar som ploppat upp i Stockholm de senaste åren enligt henne.

– Vi ger egentligen mer energi än vad vi tar, det är som en stadslunga, säger Mia Kleregård.

– Allt det här gör också att det blir ekonomi i det, något som varit svårt tidigare. De här kryddorna kommer inte skilja sig markant i pris men smaken är helt annorlunda. Det smakar mer. 

Här växer odlingen fram – under centrum

Det gamla arkivet är på 400 kvadratmeter, men eftersom odlingen är vertikal så ger det 600 kvadratmeter odlingsyta. Företaget räknar med att kunna odla 14 ton om året när allt är färdigutbyggt. Framöver planerar de även för att odla annat, men kryddor, örter och bladgrönsaker kommer vara det primära.

– Eftersom det är ett helt slutet system så kan man inte odla vad som helst tillsammans, utan de måste trivas ihop. Till exempel jordgubbar vill helst växa själva, säger Mia Kleregård

Odlingen i tidningsarkivet är startskottet på vad de hoppas är ytterligare tio anläggningar runt om i Sverige, där företaget just nu förhandlar om två nya platser. Att odla under jord kommer bli viktigt i framtiden menar hon.

– Tidigare så bodde man på landet och bedrev jordbruk där, nu bor ju de flesta i städerna så då är det klart att vi måste odla där. Vi vill gärna bilda våra kunder och göra vår del för att verka för en bättre värld, säger Mia Kleregård.

NYTT INNEHÅLL. I det gamla tidningsarkivet under jord växer det för fullt. Foto: Sacharias Källdén

ODLINGEN. Det gamla tidningsarkivet är cirka 400 kvadratmeter stort, men tack vare att de odlar vertikalt är själva odlingsytan på 600 kvadratmeter enligt Plantagon. Foto: Sacharias Källdén

SKÖRDETID. När vi besöker odlingen är det full fart för att packa det sista inför den första leveransen. Eftersom det är ett slutet system, där allt sker noggranna instruktioner, får vi kolla in odlingen genom glasslussen som finns. Foto: Sacharias Källdén

JORDLÖST. Plantorna odlas inte i jord utan i ett material gjorda av gamla PET-flaskor. Foto: Sacharias Källdén

EXALTERAD. Mia Kleregård, vd för Plantagon Sverige ser fram emot att de nu kan börja sälja sina produkter. Foto: Sacharias Källdén

ROT. Basilikaplantorna säljs med rot och går att plantera om eller sätta i vatten hemma och varar länge enligt företaget. Foto: Sacharias Källdén

PACKAT OCH KLART. Stadsbondens är namnet på kryddorna. Foto: Sacharias Källdén

KÄLLARE. Odlingen ligger i ett gammalt tidningsarkiv under DN-skrapan. Foto: Sacharias Källdén