Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt

På tisdag startar rättegången mot fem unga män som misstänks för den mycket grova gruppvåldtäkten i Fittja förra året. Våldtäkten skedde i ett trapphus som länge varit ett känt tillhåll för kriminella. "Man har lärt sig att inte se eller höra så mycket", säger en granne som ska ha gått förbi med sin soppåse utan att ingripa.

  • Publicerad 19:04, 15 nov 2017

BotkyrkaDirekt har tidigare berättat om den grova gruppvåldtäkten i ett trapphus på Värdshusvägen i Fittja i augusti förra året.

Tre män, mellan 19 och 24 år gamla står nu åtalade för grov våldtäkt.

Enligt åklagaren har männen hållit fast kvinnan, utsatt henne för mycket grovt våld med slag och sparkar och hotat henne med kniv. Männen ska också ha dunkat hennes huvud mot trappan så att hon blivit medvetslös. Gruppvåldtäkten ska ha pågått under flera timmar och enligt åklagaren har gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Tio män misstänks för gruppvåldtäkt i Fittja – polisen tror fler kan ha utsatts

Skrattade och filmade

Två män, 23 och 29 år gamla, misstänks för medhjälp till grov våldtäkt. De ska enligt åtalet ha skrattat och filmat delar av brottet med mobiltelefon.

Polis och åklagare misstänker att ännu fler personer deltagit, men det har inte gått att bevisa.

– Enligt målsäganden har 8-10 personer deltagit i själva övergreppet och jag betvivlar inte hennes uppgifter om detta. Ytterligare fem personer har varit misstänkta i ärendet, men de är avförda från förundersökningen eftersom det inte gått att bevisa att de varit på platsen, säger åklagaren Markus Hankkio till Mitt i Botkyrka.

Samtliga åtalade nekar, men medger att de har varit på platsen.

DNA-bevisning

Två av männen som åtalas för grov våldtäkt menar att de har haft sex med kvinnan, men nekar till våldtäkt. Åklagaren har lagt fram DNA-bevisning med männens sperma på brottsoffrets kläder.

Kvinnan som är skriven i en annan del av Stockholm ska ha tagit sig till Fittja för att köpa narkotika. I ett trapphus blir hon överfallen av knarklangare. Efter att männen lämnat platsen tog sig kvinnan in till city, där hon fick hjälp av en grupp ungdomar att larma polis.

Ropade på hjälp

Kvinnan berättar för polisen hur hon förgäves ropar efter hjälp under våldtäkten. Hon berättar hur en man som bor i en lägenhet i intill kommer ut med en soppåse, samtidigt som killarna våldtar. Hon berättar att han går förbi henne, utan att ingripa. Trots att hon ber om hjälp.

I förhör berättar grannen för polisen att man har "lärt sig att inte se eller höra så mycket".

– Man vill inte bli indragen i något. Man sköter sitt och undviker problem, säger han i ett inledande förhör.

Känt tillhåll

​Trapphuset där våldtäkten ägde rum har länge pekats ut av såväl polis, Fittjabor och fastighetsägare som ett tillhåll för kriminella.

Knarkhandel, missbruk och hot vardag i trapphusen – så ska de bli trygga igen

En av de åtalade berättar i polisförhör om trapphuset:

– Ja. Jag brukar hänga där dagligen. Alla brukar va där, alltså. Kolla, Botkyrkapolisen, vet att vi brukar va där hela tiden. Vi brukar softa, jag röker på då och då. Alla känner till stället. Och folk kommer och går in och ut där, förstår du.

BotkyrkaDirekt har tidigare berättat hur gäng säljer knark, röker på och stökar i trapphusen och i källaren. Många Fittjabor är rädda för de kriminella som hänger här. Flera har utsatts för hot efter att ha pratat med polisen.

Tidigare dömda

Fyra av de åtalade bor i Fittja. En i Norsborg. Alla har narkotikadomar på sig och ett gediget belastningsregister.

– Det här är personer som de flesta av lokalpoliserna i området känner igen, säger en polis i Botkyrka med insyn i arbetet mot den öppna gatulagningen.

Flera av de åtalade har åkt in och ut ur fängelse och dömts för flera grova brott med kopplingar till narkotikahandeln i Fittja (läs mer nedan). En av de åtalade var villkorligt frigiven från ett längre fängelsestraff vid tidpunkten för våldtäkten.

– Det är tragiskt att det ska gå så långt att man förgriper sig på en tjej när det funnits läge att ge kraftigare påföljder tidigt, säger en polis som BotkyrkaDirekt pratar med.

Flera offer?

BotkyrkaDirekt har tidigare berättat att polisen misstänker att männen ska ha utsatt flera kvinnor för liknande brott i Fittja och att det gjorts med en systematik – att männen kan ha riktat in sig på socialt utsatta kvinnor.

– Det kan inte uteslutas. Vi vill komma i kontakt med de kvinnorna i så fall, sa polisens utredare Michael Isdahl till BotkyrkaDirekt tidigare i september.

Polisen: Köper du knark i Fittja så hamnar du på film

De misstänks för våldtäkten

Man, 24 år, från Norsborg. Åtalad för grov våldtäkt.

Dömdes i april 2017 till åtta månaders fängelse för narkotikabrott. Fortsatte begå brott och dömdes igen i maj till ytterligare fyra månaders fängelse. 2013 dömdes han till ett års fängelse för bland annat narkotikasmuggling. 2012 för människorov. 2009 dömdes han vid 16 års ålder till ungdomstjänst för sexuellt utnyttjande av barn. Förekommer totalt 13 gånger i belastningsregistret, varav flera narkotikabrott.

Man 19 år, från Fittja. Åtalad för grov våldtäkt.

Var 17 år gammal vid tidpunkten för brottstillfället. Enligt ett utlåtande från socialtjänsten har man inte kunnat bryta hans kriminella beteende och drogmissbruk, trots omfattande insatser. Mannen har under sina tonår omhändertagits och placerats i flera olika behandlingshem och familjehem. Förekommer totalt fem gånger i belastningsregistret, varav alla ringa narkotikabrott. Dömdes senast i maj 2017.

Man, 21 år, från Fittja. Åtalad för grov våldtäkt.

Dömdes senast i maj till skyddstillsyn för stöld och narkotikabrott. 2015 för stöld. Förekommer två gånger i belastningsregistret.

Man 29 år, Fittja. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt.

Dömdes senast i juli 2017 till fängelse i tre år och sex månader för grovt narkotikabrott: Vid en husrannsakan i hans hem i Fittja hittar polisen 200 gram kokain. Domen är överklagad.

Dömdes även i januari 2015 för rån och häleri till fängelse i ett år och åtta månader. Blev villkorligt frigiven i maj 2016. Förekommer nio gånger i belastningsregistret.

Man, 23 år, från Fittja. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt.

Dömdes senast 2017 för ringa narkotikabrott. Dömdes till fängelse i oktober 2016 för flertal brott. Bland annat för stöld, grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och narkotikabrott. Dömdes första gången som 17-åring till ungdomstjänst för bland annat rån och narkotikabrott. Förekommer nio gånger i belastningsregistret, varav flera narkotikabrott.