Här är läsarnas värsta platser i Huddingetrafiken

Glömstavägen är en av länets mest olycksdrabbade vägar. Men olyckor sker över hela kommunen. HuddingeDirekt frågade vilka platser läsarna tycker är farligast.

  • Publicerad 10:28, 22 dec 2017

Ska man svänga in mot Solgård så finns ingen belysning nära övergångsstället och det är svårt att se om någon ska gå över där. Måste det hända någon allvarlig olycka där innan kommunen reagerar?

Glömsta- och Storängsleden

Väg 259, Glömstaleden och Storängsleden är en av Stockholms läns mest olycksdrabbade vägar. Den trafikeras av tung trafik till och från E4:an mot södra Södertörn. De senaste fyra åren har 115 olyckor inträffat på vägens sträckning i Huddinge kommun.

"Ska man svänga in mot Solgård så finns ingen belysning nära övergångsstället och det är svårt att se om någon ska gå över där. Måste det hända någon allvarlig olycka där innan kommunen reagerar?" skriver Ingrid Tyssling.

Här sker flest trafikolyckor i Huddinge

Helena Ogeheim tycker att sträckan Masmo–Katrinebergsvägen är en katastrof.

"Värsta stället är 'korsningen' Gustav Adolfsv./Glömstav. rena dödsfällan", skriver hon.

Den nya motorvägen Tvärförbindelse Södertörn ska avlasta den här vägen från tungtrafik, men projektet har under många år skjutits på framtiden. Därför har Huddinge kommun krävt att Trafikverket anlägger en gång- och cykelbana från Myrstuguberget till Katrinebergsvägen.

– Vi har konstant dialog med trafikverket om de här vägarna. Men det är segt. Det är otroligt långa processer. Och det känns inte som att de gör enkla åtgärder heller, säger Malin Danielsson (L), ansvarigt kommunalråd i Huddinge kommun.

Gult markerar de trafikplatser som våra läsare har pekat ut som värst. Rött markerar vägar med många rapporterade olyckor. Foto: Grafik: Lotta Waller

Trottoarer har inte den effekten. Trottoarer gör snarare att bilister kör fortare. När barnen går på trottoaren kan de bränna på.

Farliga korsningar

"Huddingevägen/Ågestavägen är en mardröm för alla, bilister, cyklister, gångtrafikanter", skriver Eva Åström.

Huddingevägen är en statlig väg och det är därför Trafikverkets som ansvarar för säkerheten.

– Huddingevägen är ett sorgebarn. Vi har jobbat i många år med trafikverket för att de ska anlägga en planskild korsning. Men det kommer ta tid. Nu siktar vi på mindre åtgärder som en tillfällig gångbro, så att skolbarnen kan ta sig över vägen utan att behöva samsas med biltrafik.

Huddingevägen/Gamla Tullingevägen är en annan korsning som uppfattas som farlig.

"Livsfarlig vänstersväng från Huddinge vägen in. Vägen syns inte för mötande bilar som ibland helt missar (?) att stanna trots rödljus", Therese Forsberg.

Villagator utan trottoarer

Många är också oroliga över trafiken i villaområden där barn går och cyklar till skolan på vägar utan trottoarer.

"Varje dag följer jag min dotter till Snättringeskolan från Fridhemsområdet. Det finns få trottoarer och inga cykelvägar till skolan vilket gör att det befinner sig barn överallt på vägarna", skriver Malin Spång.

Men det är inte på villagatorna som de flesta olyckor sker, påpekar Malin Danielsson.

– Bilisterna håller oftast nere farten eftersom de vet att de delar vägen med cyklister och barn. De bor också ofta där själva. Trottoarer har inte den effekten. Trottoarer gör snarare att bilister kör fortare. När barnen går på trottoaren kan de bränna på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.