Här är målarnas favoritförslag till öppna graffiti-väggar på Södermalm

Imorgon torsdag ska Södermalms stadsdelsförvaltning presentera sin idé om vilka två platser i stadsdelen som bör göras om till fria graffiti-väggar. Här är de tre hetaste önskemålen, enligt gatukonstnärerna.

  • Publicerad 15:25, 27 maj 2015

Förslaget som tjänstemännen på Södermalms stadsdelsförvaltning ska visa för politikerna på Södermalm imorgon är efterlängtat bland Stockholms graffitimålare.

Även om politikerna ska granska och godkänna förslaget innan det blir verklighet, så innebär det ett stort steg bort från den tidigare rådande nolltoleransen mot gatukonst och graffiti.

De tre hetaste kandidaterna

StockholmDirekt har listat de tre hetaste kandidaterna till öppna väggar utifrån, utifrån tidigare diskussioner bland Södermalmsbor och gatukonstnärer.

Så här beskrevs de tre väggarna av graffitiutövare inför Riksteaterns gatukonst-konvent Art of the streets hösten 2012:

Den vita muren vid Zinkensdamms IP på Ringvägen

"I dag en enformig icke-plats. Ger medborgare chans att stanna till och iaktta konstnärligt skapande på plats, eller själva utföra det. Under matchtider bör väggen tillfälligt stängas."

Den vita muren vid Engelska gymnasiet på Tjurberget

"En fritt stående mur utan bostäder eller kommers i närheten. En laglig vägg gör att parken befolkas av stockholmare i skiftande ålder och bakgrund. Störningsrisken för de omkringboende är minimal."

Stenmuren under Skansbrons norra fäste

"En öppen vägg kan skapa en oväntad mötesplats. Bristen på grannar gör det möjligt att måla dygnet runt. Skulle kunna bli en plats där man låter en utvald grupp målare dekorera det hela i stil med Hall of Fame i New York."

Hugo Röjgård, talesperson och styrelseledamot för Graffitifrämjandet, hoppas på Zinkensdamm men tror att det lutar mer åt de två andra.

– Jag hoppas att man vågar satsa fullt ut och kör på Zinkensdamms IP och Tjurbergsparken, till att börja med. Även Skanstullsbrons norra fäste är ett bra alternativ, men ju större, desto bättre, säger han i en kommentar till StockholmDirekt.

Hoppas att det sprider sig

När de två öppna väggarna väl är upprättade – oavsett vilka det nu blir – tror Hugo Röjgård på en vidareutveckling.

– Detta kommer att göra Stockholm gott. Jag tror att de andra stadsdelarna snart kommer att haka på och inför öppna väggar även där, säger Hugo Röjgård.