Så här kan det se ut när den våldsamma nazistiska organisationen NMR gjort en aktion i natten. Bild tagen på Kärrtorps gymnasium i december 2015. Foto: Privat

Här är mest nazipropaganda i Stockholm

Trots att det är extremt mycket nazister i nyheterna just nu visar ny statistik att den nazistiska propagandan i Stockholm minskat. Men vissa stadsdelar är extra utsatta.

  • Publicerad 07:08, 28 sep 2017

För ett år sedan skrev vi att nazistaktionerna ökade i Stockholm. Det handlade om klistermärken som hyllar Hitler, klottrade hakkors, och schablonsprayade budskap som "vakna" och "Nationalsocialistisk zon".

Ofta stod det militanta nationalsocialistiska partiet Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) som avsändare. Alltså samma organisation som under stor uppmärksamhet i helgen ska marschera i Göteborg.

Men färska siffror från Trafikkontoret visar att mängden nazistpropaganda på våra gator drastiskt minskat under de senaste 12 månaderna.

Nazi-aktionerna ökar i hela Stockholm

Hittills i år har Trafikkontoret, som sköter saneringen av sådant här, tagit emot 171 ärenden angående klotter med stötande natur, en majoritet av dem i Söderort.

Samma siffra den här tiden förra året var 301 stycken, även då med kraftig tyngdpunkt på Söderort. Totalt landade 2016 395 anmälningar. Det var en rejäl ökning från 2015 då det inkom 144 anmälningar.

Trafikkontoret bokför inte just nazistisk propaganda på ett eget konto. Under paraplyet "akuta ärenden av stötande natur" ryms såväl nationalsocialism som snoppar kluddade i en lekpark och "Emma är en hora" skrivet på en vägg.

– Men vi ser att nazistisk propaganda gäller majoriteten av ärendena. Men ja, det stämmer att siffrorna gått ner och vi hoppas att det fortsätter åt det hållet, säger Ann-Charlotte Österberg på Trafikkontoret.

Efter att en anmälan kommit in via stadens hemsida behandlas den. Om klottret bedöms som stötande och akut ska en sanerare vara på plats inom tre timmar. Du kan anmäla nazistklotter här eller via mobilappen Tyck till.

"Naziklottret ska bort på tre timmar"

Akuta anmälningar om stötande klotter i år, till och med den 27 september 2017:

Innerstaden: 37 anmälningar. Foto: Stockholmstad

Söderort: 113 anmälningar. Foto: Stockholmstad

Västerort: 21 anmälningar. Foto: Stockholmstad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.